De Statiestraat tijdens de jaren 1945-1950

kaart108De tijd evolueert enorm snel en ook ons dorpsbeeld ontsnapt niet aan dit gegeven (zie ook ons blogbericht De Scherpe Blik van 17 maart). Met heimwee denkt André De Walsche hierbij terug aan zijn prille jeugdjaren, die hij in de Stationsstraat doorbracht.

Hij werd er in 1937 geboren en verbleef er tot 1968, het jaar van zijn huwelijk met Berte Brabants. Iedere Waarschotenaar kent André (die sinds 1961 actief is in VTB-kringen) als de goedlachse organisator van tal van culturele activiteiten. Hij kan als geen ander op zijn eigen humoristische wijze het leven relativeren met een aangepaste mop of kwinkslag. Dat lijkt wel zijn levensmotto. Bovendien is hij een levende Wikipedia als het over het Waarschoots verleden gaat.

kaart182

Hij herinnert zich nog levendig hoe het straatbeeld eruit zag in de bewuste periode van 1945-1950 en ook wie de bewoners waren. We maken hier een opsomming van illustere figuren die in het collectief geheugen van menige Waarschootenaar zijn opgeslagen: het Ressorken, den Buikschartre, de Kees, Guustjen Braeckman, Eedjen Veugelaere, het Papiernen zaksken, den Doven de Vuyst, Kobus, put De Craene, Nest Codde, achterwaarsterei  Tselietjen, Eikentitsjen…Meer over die dorpsfiguren dus uit de mond van André.

Gilbert_De_Muynck003

In die tijd was er nog geen televisie en tijdens de zomeravonden zaten de mensen in groepjes op straat te vertellen over ditjes en datjes en de kleine pagadders luisterden stiekem mee. Ondertussen is ons dorp niet ontsnapt aan de toenemende verstedelijking en momenteel hebben er slechts acht voorgevels van de Stationsstraat hun oorspronkelijke vorm bewaard. De rest is deels verbouwd, er zijn appartementen gekomen en sommige gebouwen zijn uiteraard eenvoudigweg verdwenen.

Op dinsdag 23 mei 2017 organiseert vtbKultuur een wandeling doorheen de Stationsstraat met André De Walsche als gids.

Start om 19u30 aan het Cultureel Centrum.

Aansluitend is er een gezellig samenzijn gepland in het Cultureel Centrum. Hier zullen wellicht tal van anekdotes uit deze periode worden opgehaald.

Deelname is gratis.

verheekealbert 022

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s