Guido Fonteyn – België, een ménage à trois.

Guido_Fonteyn

© Patrick De Spiegelaere

Als het over Wallonië gaat, is Guido Fonteyn (Evere, 1946) misschien wel de best geïnformeerde publicist.

Hij was jarenlang de enige Vlaamse journalist onder de taalgrens, werkte lang voor De Standaard, waar hij zich specialiseerde in berichtgeving over Walen en Brusselaars. Zijn uitvalsbasis lag toen in Namen bij de Franstalige krant “Vers l’Avenir”.

Fonteyn kent Wallonië en Brussel door en door, hij woont en leeft er, is er onderdeel van. Zo werd hij in een ver verleden gekust door José Happart, hij kent er de mensen, de volkshuizen, de wijken en de verhalen. Die desem zit ook in zijn werk. Hij tuft rond in zijn oude Volga, observeert de omgeving, houdt af en toe halt om een Chimay te drinken en vindt vergeten pareltjes in stoffige antiekwinkeltjes.

De huidige generatie journalisten doet maar al te graag beroep op hem voor hun nieuwsduiding. Annelies Beck en Kathleen Cools nodigen hem uit in Ter Zake om achtergrond en verduidelijking te geven wanneer de degens nog maar eens gekruist worden tussen Vlamingen en Walen. Bij de Ochtend op Radio 1 zet hij de boude uitspraken van politici in een heel breed kader en probeert de luisteraar het juiste inzicht te geven.

Dat schrijven hem in het bloed zit bewijzen zijn talrijke publicaties. We noemen er maar een paar: Voeren, een heel Happart verhaal en Boerenpsalm, Vlaamse boeren in Wallonië. In Afscheid van Magritte beschreef hij de migratie van Vlaamse arbeiders naar Wallonië.

Hij behoort samen met publicist Pascal Verbeken (Arm Wallonië, een reis door het beloofde land en Grand Central Belge, voetreis door een verdwijnend land) en televisiemaker Julien Vrebos (Kukeleku, het Wallonië van zijn mensen) tot de weinige Nederlandstalige journalisten die hun licht doen schijnen tot over de Belgische taalgrens. Door verbanden te leggen tussen heel veel verleden en het heden legt Fonteyn de ware krachtsverhoudingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel bloot.

wallonie

Onlangs is een nieuwe uitgave verschenen bij uitgeverij Epo (2016): België, een ménage à trois.

Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à trois verscheen al eerder bij die uitgeverij, maar komt nu opnieuw uit als een drieluik gebundeld in een handige box. Op een kleine 600 pagina’s voert de auteur de lezer naar dat ‘andere’ land dat almaar meer uit de Nederlandstalige focus dreigt te verdwijnen. Fonteyn nodigt ons uit tot een averechtse wandeling doorheen de geschiedenis van ons landje en hij doet dat met vaste hand en veel achtergrondkennis, want het grootste deel van zijn journalistieke loopbaan was hij vrijwel de enige correspondent over Wallonië en Franstalig Brussel.

Wij Belgen leven in een complex land.  België is een mengelmoes van talen, van grondgebieden met een verschillende geschiedenis en van inwoners afkomstig uit diverse landen. Dit werk, dit drieluik, vertelt over een vergeten en vaak ook ongeweten geschiedenis van ons stukje land aan de Noordzee.

Wil je meer horen kom dan naar de:

Aperitieflezing met Guido Fonteyn op zondag 4 juni 2017 om 10u30 in het CC, Nieuwstraat 8 in Waarschoot.

België.-Een-ménage-à-trois

 

Deelnameprijs: 7 euro, leden organiserende verenigingen betalen 5 euro.

Organisatie: vtbKultuur i.s.m. De Gezinsbond Waarschoot.

Meer info: 09 377 25 04 (André Dewalsche)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s