Verhalen van gewone mensen in de grote raadzaal

IMG_4398

Bezige bij Luc Maddelein (bij wie trouwens niet genoeg Duracell batterijen kunnen aangeleverd worden) realiseerde op relatief korte termijn een indrukwekkende reeks Waarschootse projecten. De meerderheid van de inwoners reageerden blij verrast, sommigen fronsten het voorhoofd. En nu doet hij het weer. Zijn nieuwste telg luistert naar de naam: “TOEN WAS HET LEVEN NOG HEEL GEWOON! – Kleine verhalen van Grote mensen”.

 

Luc Maddeleincover_beeld1 (002)

Een overzicht van de voorbije activiteiten:

  1. DE CELLOSUITES VAN BACH, een multimediaal kunstproject dat in februari 2014 in De Kring werd georganiseerd.
  2. TENTOONSTELLING Groet’n uit Waerschoot 2015: Tijdens het weekend van septemberkermis waren op 4 verschillende locaties foto’s en affiches te zien: het CC, het Pandoerken (het vroegere Volkshuis), de Artevelde en de kerk. Er was ook een televisiejournaal met AVS nieuwsanker Silvia Verstraete.
  3. CD/DVD en LIVE CONCERTEN 2016: Achttien oude Waarschootse volksliedjes werden door plaatselijke muzikanten in een nieuw, hedendaags jasje gestopt. Voor de bijhorende DVD werden vijf videoclips opgenomen. Er stonden ook drie fictiekortfilms van Medard Bonamie en Paul Jacobs op de DVD waarvoor Jean-Paul De Brabander een originele soundtrack heeft geschreven.
  4. NAAR LEUTEGEMKERMIS 2016: Dit project bestond uit een tentoonstelling met oude foto’s, affiches en filmpjes van de gemeentelijke- en de wijkkermissen aangevuld met kermisgedichten en kunstwerken. Er verscheen hiervan ook een boek.
  5. KALENDERUITGAVE 2016 en 2017: samengesteld uit zo’n 10.000 bijeen gezamelde en gedigitaliseerde foto’s, affiches en documenten. De komende kalender 2018 staat volledig in het teken van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

De werkgroep ‘ Groet’n uit Waerschoot’ werd in 2015, onder impuls van Luc Maddelein vanuit het Curieus-bestuur Waarschoot opgericht met de bedoeling om verenigingen maar ook individuen samen te brengen die belangstelling hadden in gemeentelijk erfgoed (foto’s, dia’s, films, affiches, andere documenten…). Aanleiding hiervoor was de feitelijke vaststelling dat Curieus Waarschoot onvoldoende mensen en middelen ter beschikking heeft om projecten op te zetten die de reguliere werking van de vereniging overstijgen. Een belangrijke doelstelling blijft om de nog steeds bestaande ‘verzuiling’ te doorbreken door samenwerkingen op te zetten met iedere geïnteresseerde vereniging. Geen evidentie een dergelijk samengaan, maar toch wil de groep blijven proberen want ‘men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen, noch te slagen om te volharden’.

Voor het huidige project hebben Luc en zijn medewerkers (een 15-tal) zo’n 170 senioren tussen 65 en 95 jaar geïnterviewd, wat resulteerde in 275 uren aan geluidsopnames en 1.400 bladzijden tekst. Hij en zijn team zijn er al anderhalf jaar meer bezig. Al die inspanningen komen samen in een tentoonstelling, een boek en een documentair filmpje. De diepgaande gesprekken met de senioren, allen geboren en/of getogen in het Meetjesland, werden verwerkt in 30 meter tentoonstellingspanelen, 200 bladzijden tekst, tientallen foto’s en 20 minuten bewegende beelden. De enthousiaste en openhartige manier waarop de deelnemende senioren hebben meegewerkt resulteerde in sterke verhalen, leuke anekdotes en straffe uitspraken over zowat alle mogelijke onderwerpen: de opvoeding die ze hebben genoten, hun schooljaren, de impact van religie op hun leven, hun vrijetijdsbesteding, het werk dat ze deden voor de kost, mijmeringen over leven en dood…De tentoonstelling kwam er echter niet zomaar. Het CC als locatie bleek plots niet meer beschikbaar wanneer de plannen concreet werden. Men kwam niet tot een vergelijk om de kermisprogrammatie aan te passen. Gelukkig was er nog de burgemeester, die zorgde voor een blos op de wangen van enkele politici: ze stelde de raadszaal ter beschikking van dit curieus initiatief!

“TOEN WAS HET LEVEN NOG HEEL GEWOON!” is een initiatief van ‘Groet’n uit Waerschoot’ en Woonzorgcentrum De Linde in samenwerking met Curieus, het gemeentebestuur van Waarschoot en het Vermeylenfonds, met de steun van Comeet, de provincie Oost-Vlaanderen, IMD en de Nationale Loterij.

04 - spanning-Kaarters - Patricia Segers Nieuwjaar 1955

Op zaterdag 9 september tussen 11u. en 19u. in het gemeentehuis van Waarschoot. En ook op zondag 10 september, maar dan tussen 10u. en 19u. Op vrijdag 8 september vinden om 19u.30 de opening van de tentoonstelling en de voorstelling van het boek plaats. Gastspreker is professor emeritus Stefaan Top, dé autoriteit in Vlaanderen op het vlak van volksverhalen, feestcultuur, zeden en gebruiken.

(© Foto’s diverse Waarschotenaren)

#Wakker9950

{wAwA}

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s