È taw goord? – Toogpraat 4

 

De moare goat dat de lochtink naast het Cultureel Centrum in de Nieuwstraat nu toch verkocht is. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de nieuwe eigenaar koemestkorrels zal gebruiken om de grond te verrijken, eerder zal gekozen worden voor compaktuna en betonklinkers. Het ziet ernaar uit dat dit de voorbode is van het volgende groot complex dat Waarschoot verder zal doen uitgroeien tot kleinstedelijk gebied. Komt daar een aansluiting op de serviceflats van de Stationsstraat of gewoon een toegangsweg? De verkoop van de voormalige viswinkel blijft aanslepen en doet vermoeden dat aan dit dossier een kwalijk geurtje hangt (oude, bedorven vis stinkt). Is dit een project dat zal gerealiseerd worden tijdens de volgende legislatuur? De huidige blauwe coalitiepartners hebben zich immers altijd sterk gemaakt voor het behoud van het Cultureel Centrum en de bibliotheek (tenminste tijdens de huidige bestuursperiode). Er zijn nog mogelijke obstakels die de realisatie kunnen vertragen: de snelheid waarmee de werken aan de Passage vorderen en het tijdstip van inhuldiging van de te bouwen danstempel aan het containerpark (de jeugd wordt ongeduldig). De zorgen rond parkeren echter zijn daar minder groot, in tegenstelling tot de schoolsite en de Passage. Hoewel de heraanleg van de Schoolstraat voor enig soelaas zorgt, blijft parkeren in die buurt moeilijk. In de Nieuwstraat echter kan beroep gedaan worden op de centrumparking. Die is sinds 2013 afgewerkt met voldoende gemeenschapsgeld (ook ter voorbereiding van bovenvermelde plannen?).

 

  • Weetawda het kerkenbeleidsplan van Zomergem op de gemeenteraad van juli werd uitgelegd (met daarin de situatie van Beke). Dat van Waarschoot bestaat waarschijnlijk nog niet want we hoorden niks over de Sint-Ghislenuskerk. Er werd enkel vermeld dat de kerkfabriek drie appartementen gekocht heeft in de Stationsstraat met vrijgekomen geld van verkochte gronden. Ter informatie een passage uit het kerkenbeleidsplan voor Sint-Maurus Beke waarin Zomergem en Waarschoot de helft betalen: “Het kerkbestuur en de parochieploeg zien het niet zinvol en haalbaar om, indien er niet regelmatig nog weekendvieringen zouden doorgaan in de kerk, de kerk verder voor liturgie te behouden. Voor 2020 wordt aan een herbestemming gedacht (socio-culturele bestemming – toneel, feestzaal, sportinfrastructuur…). In 2019 komt een intensief traject met inspraak van de bevolking.”
  • Wemoorn woa’n dat er wat begint te schuiven in de politiezones. Dat kan voorlopig (?) niet gezegd worden van de fusiegesprekken. Die lijken in het slop te raken door postjes die moeten verdeeld worden. Ook inwoners roeren zich omdat het fusiespook met Eeklo of Gent opduikt. Pogingen (stembusakkoorden?) om oppositiepartijen en –groepen monddood te maken werken contrapunctief. De Lievegemeenten zijn nog niet bestuurlijk verenigd maar de torens en lopers van het politie-schaakspel komen stilaan op hun plaats. Het is nu wel duidelijk dat de NE uit de LOWAZONE gaat geschrapt worden en (KN)ESSELARE en (AA)LTER worden toegevoegd. Zou Pieter D.C. een rokade uitgevoerd hebben?beeldje_tag_logo (1)_cr 16-9
  • Vowgens da’t schijnt neemt Waarschoot eind november deel aan de voorbereiding van de land art-installatie, die in Ieper (2018) tot stand zal komen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De mobiele CWRM-workshop wordt opgesteld in onze plaatselijke academie en iedere inwoner krijgt de kans om één van de 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De werkstukjes zullen deel uit maken van de indrukwekkende kunstinstallatie ComingWorldRememberMe. Een lovenswaardig initiatief dat ons confronteert met de zinloosheid van een oorlog. Onze gemeente stelt de academie ter beschikking en betaalt alvast 250 beeldjes.
  • Se zè’n dat er nu toch geld zou vrijgemaakt worden voor een voltijdse culturele ambtenaar op de gemeente. Tot groot jolijt van cultuur minnend Waarschoot heeft de burgemeester haar eigen advies (geformuleerd in het beheersorgaan van het gemeenschapscentrum) gevolgd. 

  • Noar danze zè’n wordt er in de laatste editie van het gemeentelijk infoblad met geen woord gerept over “fusie, Lievegemeenten, intentieverklaring, samenwerkingsverbanden…” We weten enkel wanneer en waar er terug een fietstocht, een bolling of een barbecue georganiseerd wordt. Van de belofte van de CD&V (24 mei 2017 op hun facebookpagina) voor een participatietraject voor de burgers i.v.m. de fusie, is ook nog niet veel te horen. De bevolking moet zich blijkbaar nu nog niet teveel in het debat mengen. Logisch want er wordt gefluisterd dat de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD in het geheim gesprekken voeren om alsnog de fusie te laten doorgaan. Zo kunnen zij de verderzetting van hun coalitie (en de meerderheid van hun postjes) garanderen, zij het in een grotere regio LOWAZO. Hoe gaan ze die bocht nu weer aan de brave burger uitleggen in de marathoncampagne voor de lokale verkiezingen van volgend jaar? Op de gemeenteraad van 6 juli werd immers beslist om niet te fusioneren maar intensiever samen te werken. De meest realistische prognose voor de topfuncties in dit scenario zou kunnen zijn: Tony Vermeire, burgemeester en An Coopman, eerste schepen of hoe de komende gemeenteraadsverkiezingen wel eens totaal overbodig zouden kunnen worden.
  • ’t Schijnta de aannemers voor de foyer naast De Kring weliswaar voor het grootste gedeelte Waarschotenaren waren maar zeker niet de goedkoopste. Daar zal wellicht een goede reden voor geweest zijn.

(Foto’s ©Georges Claeys-Kris Van Peteghem-CWRM)

#wakker9950

wAwA

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s