Verkeersveiligheid rond de schoolpoort: van levensbelang!

dertig

Het zijn nu al tijden van toenemende verkiezingskoorts. Politieke partijen gaan zich steeds opvallender (en dat laatste mag je echt letterlijk nemen) opwerpen als behoeders van de verkeersveiligheid van onze schoolgaande jeugd. Dat was op de eerste schooldag ook duidelijk te merken in de Schoolstraat.

Natuurlijk is veilig verkeer aan de schoolpoort van primordiaal belang. Eén van de personen die daartoe zijn steentje bijdraagt is Koen Geerard. Hij is, naast middagtoezichthouder op De Lieve en vervoerder van de kinderen van Domino naar sportactiviteiten, ook gemachtigd opzichter aan de groene oversteekplaats in de Schoolstraat met zwart-geel gestreepte verlichtingspaal (er komen straks nog ongetwijfeld oranje waarschuwingslichten en een rood fietspad).
De nationale pers meldde bij het begin van het schooljaar dat er in het Brugse weinig respect is voor deze dienstverleners. Maar is dit ook zo in onze gemeente? Koen licht één en ander toe… .
Opleiding?
“ De opleiding bevat 2 luiken. Er is een theoretisch gedeelte en een praktisch luik. De lokale politiediensten staan hiervoor in. Ervaring leert dat je je bij momenten echter niet teveel moet vastpinnen op de regeltjes. Gaandeweg leer je de knepen en met logisch denken kom je al een heel eind.”
Bevoegdheden?
“ Ik, als gemachtigd opzichter, kan het verkeer stilleggen om groepen kinderen, scholieren, bejaarden of mensen met een beperking te laten oversteken. Ik kan ook een aanwijzing geven of een suggestie suggereren om iets al dan niet te doen. Deze hebben nooit de waarde van een bevel! Ik kan ook geen proces-verbaal opstellen en ook geen identiteitscontrole doen. Zie ik een grove overtreding dan kan ik die aangeven aan de politie.”
Respect?
“ In een landelijke gemeente zoals Waarschoot krijg ik heel veel respect. Genegeerd worden of verwijten is hier een zeldzaamheid. Agressie heb ik echt nog nooit meegemaakt. Er is ook een goede communicatie met de plaatselijke politie.”

IMG_8020
Bedenkingen
“ Het zou goed zijn moesten politici ook de opzichter betrekken bij acties die zij plannen i.v.m. het kruispunt waar ik elke schooldag werk. Ook een uitbreiding van m’n bevoegdheden om individuele ouders bij de aanvang en het einde van de schooldag te begeleiden bij het oversteken, zou goed zijn. Maar eigenlijk doe ik dat al, hoewel het eigenlijk niet wettelijk is. De nieuwe, groene grondkleur is echt een stap vooruit en als de kruispuntverlichting er is zal het veilig oversteken nog veel verbeteren.”
Tot slot
“Ik doe deze job erg graag. Je voelt het vertrouwen van de ouders en de high fives van de jonge overstekertjes doen deugd en zijn leuk om de dag mee te beginnen. Toch zet het ontbreken van degelijk statuut, gekoppeld aan een degelijke verloning die past bij de niet te onderschatten verantwoordelijkheid, soms een domper op mijn enthousiasme. Maar goed…
Oh ja, nog twee opmerkingen. Indien ik telkens € 50 zou krijgen als ik iemand opmerk die zit te telefoneren achter het stuur, dan zou ik zeker al een paar grote reizen kunnen maken. En ik merk, zonder dat ik wil discrimineren, dat jonge vrouwen dikwijls een zware voet hebben.”
Of hoe een tedere anarchist zijn stek vindt als kleine, maar onmisbare schakel in het complexe raderwerk van onze moderne samenleving.

(© Foto’s G. Claeys)

#Wakker9950

{wAwA}

Advertenties

Een gedachte over “Verkeersveiligheid rond de schoolpoort: van levensbelang!

  1. Koen , ik denk dat iedereen op Waarschoot jou kent door deze job die je uitstekend doet .Er zijn gemeenten die daar een voorbeeld mogen aan nemen . Zoals Kluizen , daar is niks of niemand die zich daar van aantrekt als de kinderen moeten oversteken op de gevaarlijke plaatsen aan de school. De school ( de kleine prins ) ligt dan nog tussen 2 grote banen . Als ik daar passeer als de school uit is hou ik altijd mijn hart vast dat er iets zou gebeuren ! Dit noemen ze dan GROOT EVERGEM ! Ik hoop als er een fusie komt dat jou job als toezichter behouden wordt ! Jij verdiend een dikke pluim Koen ! Je doet dit perfect, en met hart en ziel !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s