È taw goord? – Toogpraat 7

W.Lievegem.1

Vowgens da’t schijnt waren er in de Kokorico op het bekendmakingsevent van de nieuwe gemeentenaam 500 aanwezigen. Hoewel de naam al voortijdig gelekt was via de VRT (je kunt ook teveel op voorhand communiceren met je media-relaties) was er de grote sier. De gratis drankbonnen, het promomateriaal en de speciale effecten zullen ook wel wat geld gekost hebben (panem et circenses). Nochtans kon de naam zo uit een album van Jommeke gekomen zijn. De rechten moeten alleen opgekocht worden bij de erfgenamen van Jef Nys. “Met Langteen en Schommelbuik voorwaarts in Lievegem” kan straks als geschikte verkiezingsslogan gebruikt worden.
supportMaar nu serieus. wAwA legde zijn oor te luisteren bij een plaatselijke historicus. Zijn thesis: “Lievegem raakt etymologisch kant noch wal. Het suffix -gem duidt op een woonplaats van een eigenaar, dus gekoppeld met een eigennaam. Bijvoorbeeld Luvand (Lovend) en Sumar en de zijnen (Zomer). Schamper gezegd: ik weet niet welke ‘Lieve’ hier wordt bedoeld… misschien heeft het te maken met de zomeractie van Toerisme Meetjesland, die tijdens een oproep aan alle Lieve en Lievens uit het Meetjesland een geschikte kandidaat vond? Alleszins: geen idee of het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) hiermee akkoord zal gaan. Ik pleit nochtans voor een gedegen naamkundige, geografische, geologische, waterkundige of historische benaming (die jaren moet meegaan) OF een neologisme.”

 • Noar ’t schijnt hadden de partijbonzen hun militanten verboden om naar de Wake te gaan in Beke en de berichten op de sociale media af te wachten. Slechts tien man en een paardenkop kwamen opdagen: dat kon toch niet anders. Dat de drie Lievegemeenten niet echt wakker liggen van de fusie is nu wel zeker. De Lievegemenaren zijn voldoende in ’t slaap gesust en worden een wortel voorgehouden met mooie beloften en belastingverlagingen.Kapellestraat
 • Der wor gefeezeld da het KMO-park in de Kapellestraat straks plaats biedt aan 45 bedrijven. The sky is the limit. De vrees bestaat nu al bij de buurtbewoners dat er nog meer milieuoverlast zal ontstaan: reuk- en lawaaihinder worden opgetrokken van klasse 2 naar klasse 1. Haal terug die aardbeiplantjes boven! De kanaalzone wordt nu uitgebreid met een plaatselijk stroompje: Het Brakke Leiken.
 • Wemme oorn zè’n dat de impact van de fusie bij de lokale politici zelf tot voor kort nog niet helemaal was doorgedrongen. Dat bewijst het volgende voorbeeld (de euro valt bij sommigen rijkelijk laat). Op de infovergadering in Beke, werden politici en burgers in aparte groepen ondergebracht. Kwestie van de afstand tussen politici en burgers maximaal te behouden. In een niet nader genoemde politici-groep werd opgeworpen om de pariteit tussen de gemeenten te behouden ook wat betreft zetels in de gemeenteraad. De knop is ook bij hen nog niet volledig omgedraaid van voornaam naar familienaam (Tony Vermeire gebruikte die beeldspraak in de pers: voornamen zijn de Lievegemeenten en familienaam is Lievegem).
 • ’t Doet de ronde dat er weer zo’n karretje dat de snelheid meet, in de Nijverheidsstraat staat. Een bloedrode smiley zal de laagvliegers zeker niet op andere gedachten brengen. De spiksplinternieuwe flitsvuilbak zou hier wel eens op zijn plaats kunnen zijn. Niet op woensdag natuurlijk want dan is het contrast met de witte vuilniszakken te groot.
 • Dedie van de komeerekluup zweirn dat er nu al heel wat dossiers van het kersverse Lievegem “on hold” worden gezet na preciezere berekeningen. Financieel loopt Waarschoot achterop bij zijn fusiepartners en is het bijgevolg de zwakste onderhandelaar. Hopelijk wordt de fuifzaal voor de jeugd, die met veel poeha enkele maanden geleden werd aangekondigd, niet terug naar het achterplan geschoven.
  opvissen1
 • Den wakkeren Feesboekleezre heeft zeker al gemerkt dat de stoelendans bij de CD&V nu al sommige jonghoofden op hol brengt. Een goede raad: gelieve niet TE HARD van stapel te lopen. De weg naar het burgermeesterschap is nog lang en hou vooral de FAKKEL brandende!
 • Ke hoort dat de foyer aan de Kring klaar is (buiten de ramen) en dat hij door iedereen mag gebruikt worden. Ten minste als men binnen geraakt, want de hoofdingang is een onoverkomelijke hindernis voor rolstoelgebruikers en mensen die moeilijk te been zijn. Toch bizar dat men bij het ontwerp niet aan die groep mensen gedacht heeft. We zijn toch in 2017.
 • Se zè’n dat de volgende uitspraak in de aanloop naar de verkiezingen nog meermaals zal gehoord worden: “Er wordt al gretig onder ons duiven geschoten “. Plaatselijke mandatarissen zullen moeten wennen aan de groeiende aanwezigheid van Zomergemse en Lovendegemse kopstukken bij Waarschootse activiteiten.
  Romelus
 • Ge zoet amèts peizn, moar tès nie awtijt moelijk om nieuwe straatnamen te zoeken. Enkele tips voor de inwoners van de dubbele straatnamen. Zij mogen immers meebeslissen over de nieuwe naam van hun straat: Hiëronymus Van Lanckerpad (naar Romelus, de eenzaat van de Oostmoer), Mielke Letterswegel (naar een lid van de harmonie), Het Hoop van Vredeplein (naar het legendarische café van Man Wille), Pelekensdreef (die menig schoolkind voorzag van zure muilentrekkers), Bij de Bevende Hazelaar (waar de zoon van Graaf van Kleef begraven ligt), Charlotsstraatje (voor hen op vrijersvoeten), Arsène De Prestlaan (naar de anti-fusie burgemeester).
 • Weetawda VZW Feestvarken nu ook gesteund wordt door het OCMW van Zomergem en Waarschoot. De organisatie zet zich in om verjaardag pakketten samen te stellen voor kinderen waarbij dit niet evident is. Ze bezorgen een verjaardagscadeau, een pakket om uit te delen in de klas en alle nodige attributen om thuis een verjaardagsfeestje te kunnen organiseren. Op naar een meer sociaal Lievegem!

 

© Foto’s L.V. en G.C.

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Advertenties

Een gedachte over “È taw goord? – Toogpraat 7

 1. Ze zaal’n ons weerom be ons flosken en, de lessenaar meneerkes mee uwdere platte tiep machines eerst belastingen afschaffen om achterwoards dubelle an te smerren dezu, Goa uldere loat’n nog ne’n goenen stalleskensdag en NEN goen lievenkesjoar. 🤔🤗😂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s