È taw goord? – Toogpraat 8

pomp

’t Doet de ronde dat er na de positieve financiële fusiebeloftes voor de burger er stilletjes aan meer en meer sluimerende kosten naar boven komen.  Zomergem zit in het kader van de aansluiting van de woningen op de openbare riolering en het plaatsen van IBA’s (Individuele Behandeling Afvalwater: het scheiden van afvalwater en regenwater) met een zeer hoge kost. Daar moeten nog een groot aantal woningen (40%) worden aangesloten. In Waarschoot is dat al voor 95% van de woningen gebeurd. IBA_plaatsenZomergem heeft ook hoge kosten voor het onderhoud van het zwembad en Lovendegem kijkt straks aan tegen de bouw van een nieuw administratief complex (noodzakelijk?) en de verbetering van de sportinfrastructuur. Allemaal uitgaven die gedragen zullen worden door het gemeenschappelijke Lievegem. Nu wordt Lovendegem nog opgezadeld met de schulden van Waarschoot en Zomergem, maar daar komt in de toekomst verandering in. Let wel: gratis bestaat niet! Waarschijnlijk betaalt de burger zelf de rekening voor de sporthal, het administratief centrum en andere verdoken uitgaven. En dan hebben we het nog niet gehad over het juweel van een fuifzaal voor onze jeugd die er zeker ging komen (beloofd is beloofd). De goednieuwsshow over verlokkelijke financiële voordelen voor de Lievegemenaar ruikt sterk naar volksverlakkerij.

 • Der wor gefeezeld dat er op facebook veel gepalaverd is over wat nu juist op Wikipedia moest komen over het nieuwe Lievegem. Na heel wat heisa en vooral bijschaven uit alle hoeken is er nu toch een min of meer aanvaardbare tekst gekomen. Of hoe fake nieuws door de wakkere burger gecounterd moet worden.
 • Wemme oorn zè’n dat er een primeur is voor Lievegem: de defusie. Voor de politiezones wel te verstaan. Wellicht is dat een unicum in België. Eén er af en één erbij (Aalter-Lowazo). Er wordt nu al gezwaaid door de politici met grote beloftes voor meer nabijheidspolitiezorg en specialisatie. In de toekomst wordt het dus zeker geen probleem meer om de oversteekdienst aan de N9 tijdens de schooluren te verlengen met 5 minuten zodat de kinderen van de Notelaar ook veilig van en naar school geraken. Wat wel al gebeurd is: de politiemensen beschikken over nieuwe fietsen. Onze politici waren in het verleden eens vooruitziend: ze zorgden eerst voor 2 plaatsen (het station en de sporthal) waar onze behoeders van de wet hun banden kunnen oppompen. Maar wat als ze in Arisdonk plat vallen…? Fietspompen misschien, of oplaadpunten voor compressors?
 • Dedie van de komeerekluup zè’n dat de historische gemeenteraad van 21 december 2017 (waarop de fusie definitief bevestigd werd) nogal lang uitgevallen is. Het leek er sterk op dat de nieuwe voorzitter de vergadering bewust liet duren tot na 24 uur. Hier en daar werd al geopperd dat er gehengeld werd naar dubbele zitpenningen: een gemeenteraad, die uitloopt na 24 uur kan dubbel vergoed worden!
 • Werkzaamheden Jenuiverstraotsen:

  IMG_8296

  Na de prei: de boekerij en ’t CC: weg ermee!

 • Noar ’t schijnt wordt ook bij ons gretig met de kleurenblokjes geschoven. Lang vooraleer er in Antwerpen sprake was van het opblazen van de Samen-coalitie werd de prille relatie tussen Groen en s.pa hier opgedoekt. Op die manier wordt er alvast narigheid en een moddercatch zoals in de Scheldestad vermeden.
 • Vowgens da’t schijnt was er in de cultuurraad nogal wat commotie rond de naamgeving van de nieuwe straten. De leden van de cultuurraad hebben bemerkingen bij de procedure die gevolgd wordt bij het tot stand komen van de nieuwe straatnamen in Lievegem. De wetgever geeft in het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen een duidelijke suggestie rond de keuze van nieuwe namen. Het komt erop neer dat er bij voorkeur geput wordt uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt. Het liefst wordt gekozen voor figuren die voor de gemeente van betekenis zijn geweest. denisedeweerdtBij eerdere adviezen rond straatnamen (zie het Merelpark en de Spinnerij) heeft de cultuurraad altijd getracht om bovenstaande suggestie uit het decreet te gebruiken als kader. Eens te meer wordt de adviesfunctie uitgehold nu blijkt dat adviesraden enkel bestaansrecht hebben om aan de wettelijke voorwaarden te voldoen en om een schijndemocratie op te houden. Jammer voor de tijd en inzet van de vrijwilligers.
 • ’t Schijnt da het bij het lezen van de eerste gezamenlijke Lievegemse lokale burgerkrant (Open VLD) opvalt dat de auteurs niet mals zijn voor de huidige meerderheid in Zomergem. Ze schuiven die éénzijdige beslissingen in hun schoenen en suggereren alleenheerschappij. Dat belooft voor na de verkiezingen wanneer CDV en Open VLD allicht samen aan de Warme Tafel gaan zitten. Tenzij dat de kleinste partner alsnog onder die tafel wordt geschoven. Trouwens we missen op de nieuwjaarsfoto toch een aantal markante kopstukken.
 • Noar dak hoorn zegn is het getouwtrek tussen de drie fusiepartners volop aan de gang. Ieder zijn schelle en liefst de grootste… . Eigenlijk is het normaal dat de lokale politici nog zoveel als mogelijk willen binnenhalen voor hun eigen gemeente: daar zitten immers de meeste potentiële kiezers. ’t Is dan ook te hopen dat onze locoburgemeester sterk in zijn onderhandelingsschoenen staat tegenover de twee andere door-de-wol-geverfde politieke krokodillen. Of is het normaal dat men zich al bemoeit met het huishouden (begroting) nog voor men voor de wet is getrouwd…?

© Foto’s HL, Metro, GC

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s