The True Cost (van onze kleding)

kledij

Lokaal Mondiaal Beleid LoWaZoNe, de bibliotheek van Waarschoot en OWW Waarschoot organiseren voor de derde keer een filmvoorstelling: The True Cost. Deze indrukwekkende documentaire van Andrew Morgan over de impact van de mode-industrie op de aarde en de mensen die er wonen, wil onze ogen openen voor iets wat we allemaal aanvoelen maar waarvoor we eigenlijk onze ogen sluiten.

We dragen ze allemaal: confectiekledij en we kunnen ze tegenwoordig kopen voor een habbekrats. Waarom is dat zo en hoe komt dat? Meer dan 90 % van onze kleren wordt niet in ons land gemaakt maar in derde wereld landen. Daar werken kledingarbeiders (85 % is vrouw) lange werkdagen voor een onleefbaar loon en in een ongezonde en gevaarlijke werkomgeving. Kinderarbeid is er schering en inslag. De meest basale mensenrechten ontbreken er. En dat is nog niet alles. Het start bij het kweken van katoen. Daarvoor heeft men steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig. Met desastreuze gevolgen voor mens (ernstige gezondheidsproblemen) en natuur (dramatische pollutie).
De productie van de kledingstoffen heeft een enorme milieu-impact: erg vervuilde rivieren (nochtans de levensaders voor miljoenen mensen) en ongezonde lucht.
Het transport naar onze westerse landen zorgt voor een enorme ecologisch voetafdruk.
Aan het einde van de keten blijft er nog de gigantische afvalberg over doordat we als “rijke” consumenten de wegwerpkledij erg vlug van de hand doen en er nieuwe kopen. Onze koopdrang is de reden waarom de kledingindustrie er uit ziet zoals ze nu is.
Het is een verhaal van macht en armoede, complex en wereldomvattend.
The True Cost, een heldere en onderhoudende film, is een eyeopener en doet ons nadenken over de verantwoordelijkheid die we hebben voor hen die na ons komen. Hij geeft een totaalbeeld over iedereen die bij de kledingindustrie betrokken is: zowel de slavenarbeiders, de producenten als de verdelers en de uiteindelijke consumenten. Hij doet ons inzien wie echt de prijs van onze kledij betaalt… .
De docu is ook hoopvol. Ze wijst er ook op dat steeds meer winkelketens eisen dat hun kleding op een menswaardige en milieuvriendelijke manier geproduceerd wordt.
Een aanrader. Of hoe L. P. Boon het zo treffend schreef op het einde van -Mijn kleine oorlog-:  “ Schop de mensen een geweten …”.

 

TTCVoorafgaand aan de filmvoorstelling komen de initiatiefnemers van Just Hazel aan het woord die met hun online winkel voor eerlijke kledij tonen dat het anders kan.

 

©thetruecost-uitgelicht beeld en flyer

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s