Khalid Benhaddou: pleidooi voor verzoening

IsDitNuIslam

Khalid Benhaddou is een Gents imam, die bekend staat als iemand die openlijk en notoir tegen radicalisering predikt. Hij komt op vrijdag 16 maart 2018 naar het CC in het kader van de Nacht van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van religie. 

Hij is hoofd van de El Fath moskee in Gent en coördinator van het Netwerk islamexperten. Het netwerk helpt scholen met de preventie van extremisme en in samenwerking met het departement Onderwijs gaan zij in tegen de radicalisering van moslimjongeren in Vlaanderen. Gentenaar Khalid Benhaddou is de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’, een moderne islam die de westerse democratische regels en waarden wil verzoenen met de wijsheid van de Koran.
Enkele van zijn uitspraken: “De islam en het Westen hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. We delen dezelfde waarden, hoe kunnen we samen het radicalisme indijken? En wat is daarbij de rol van onderwijs?”
“Een van de grootste problemen in ons onderwijs is het grote aantal concentratiescholen. Als jongeren elkaar niet kunnen ontmoeten op de speelplaats en niet met elkaars verschillen, levensbeschouwing en cultuur leren omgaan, kan je moeilijk verwachten dat ze straks in de samenleving voor elkaar vallen. Vandaar mijn oproep: desegregeer het onderwijs.”
“Ik merk dat moslimjongeren de islam wel kennen maar nauwelijks de basiswaarden van onze democratische maatschappij. Ik ben er geen voorstander van om de levensbeschouwelijke vakken af te schaffen en te herleiden tot een soort eenheidsworst. Wel moeten we komen tot een nieuw platform waar leerlingen kunnen kennismaken met basiswaarden als vrije meningsuiting en vrijheid van religie.”
De inzet en de verbindende visie van de imam is ook ons koningshuis niet ontgaan want vorig jaar in juni heeft Koning Filip vanuit het paleis een belangrijk signaal gegeven naar de moslimgemeenschap toe door deel te nemen aan de iftar, de maaltijd die volgens islamitische tradities tijdens de ramadan wordt genuttigd eens de zon is ondergegaan. De gastfamilie was het Marokkaans gezin Benhaddou uit Evergem, waar Khalid deel van uitmaakt.
Zijn werk is ook niet onopgemerkt voorbij gegaan aan de Liga voor Mensenrechten. Hij kreeg eind vorig jaar de prijs voor mensenrechten. Uit het juryrapport: “Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendensen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten.”
In zijn lezing wijdt hij ook een belangrijk hoofdstuk aan zijn nieuw boek ‘Is dit nu de Islam?’ Daarin vertelt hij hoe de Koran echt moet worden gelezen en begrepen: niet letterlijk maar wel in zijn historische context. Hij spreekt over de extreme islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden. Hoe je jongeren weg kan houden van radicalisering. En hij houdt een warm pleidooi voor verzoening en dialoog: Where East meets West.

NvdG

 

© Foto’s FVV, KB

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s