Theaterkunstkring 77 al 40 jaar op de planken

 

1978_1_Eer de haan kraait

Theaterkunstkring 77 viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Reden genoeg om de pionierstijd van de toneelvereniging nog even in de spotlights te zetten. De kring werd gesticht in 1977 en een eerste voorstelling kwam er op 11 maart 1978. Het begon eigenlijk allemaal met de academieleerlingen van de afdeling toneel. Zij wilden hun hobby in praktijk omzetten. Hun leraar Roger De Wilde werd de vaste regisseur. 

In de brochure van “Eer de haan kraait” (hun eerste productie in 1978) lezen we dat het de hoogste tijd werd dat er in Waarschoot iets gebeurde op toneelgebied. Behalve een druk uitgangsleven, televisieverslaving en een waaier aan sportmanifestaties waren er weinig culturele activiteiten en zeker niet in het kader van het theaterleven.

Deze voorstelling werd een schot in de roos. Het was heel lang geleden dat de nochtans ruime parochiale zaal volliep. Dat was zeker te danken aan de professionele aanpak van de groep. De combinatie van een deskundige regie, geschoolde acteurs, verzorgde publiciteit en een degelijke decoropbouw was de sleutel voor het succes van K77. Bovendien zocht de toneelkring naar interessante producties en voerde hoge kwaliteit in het vaandel. Ook de moeilijke weg werd niet gemeden. Aanvankelijk werd er jaarlijks slechts één stuk gespeeld. Maar al vlug keek men uit om twee voorstellingen per jaar te realiseren. Veel heeft de toneelvereniging te danken aan hun eerste voorzitter Medard Bonamie. En dat was een bezige bij. Dit illustreren we met een rijm uit de viering van zijn 70ste verjaardag in 1990:

Medard was al zo goed gekend
In Waarschoot, in Beke, zelfs tot in Gent.
Hij fotografeerde in de week
En maakte de zondag films in de streek.
Hij was ook lid van de VTB,
Hij ging veel op reize, nam Emma mee
En toch dacht hij toen,
Ik moet iets gaan doen
want ‘k benne bijna in pensioen

Klik hier voor het album “K77” (fotomozaïek  van de pionierstijd).

K77_5jaar

Uit de brochure van het 5-jarig bestaan

 

Nog enkele wetenswaardigheden over K77: Zij namen met succes deel aan de klasseringstornooien van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen (1981-‘82 en 1985-’86). In de jaren 80 speelden ze ook driemaal op het Festival van het Amateurtoneel in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg Gent (het huidige NTG). Dat was tijdens de Gentse Feesten met de toneelstukken Greenwich, Oscar (Louis de Funès achterna!) en de Caraïbische Zee. Ze namen ook deel aan de Award Mark Van De Walle (Jaycees Meetjesland): een tweejaarlijks eenakterfestival voor Meetjeslandse amateurgezelschappen in 1985. Er waren ook optredens op verplaatsing in Ename, Lokeren en Merendree. Accordeonist Daniël Vandewiele en ereburgemeester Ghislain Lippens stonden ooit nog op de set. De toegangsprijs voor hun eerste productie bedroeg 70 BEF (€ 1,75) en de affiches werden gedrukt door Jev Screen.

De huidige spelersgroep zet half maart 2018 de traditie verder met een stuk van Alan Ayckbourn “Liefde Half om Half”.

2018_Flyer

Website K77: http://www.k77.be/

© Foto’s K77

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Theaterkunstkring 77 al 40 jaar op de planken

  1. wat hebben we daar een mooie tijd beleefd, sterke cast, leuke bende, goede stukken, aangename samenwerking, schitterend publiek…….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s