Toeten en blazen met Concordia

Cnc2

We schrijven het jaar 1925. Of de dieren reeds uitgepraat zijn is een raadsel, maar dat het jaar de geschiedenisboeken als een muzikale mijlpaal zal ingaan, staat buiten kijf. Niet alleen componeert George Gershwin zijn fameuze ‘Concerto in F’ en vertoeft Jean Sibelius op een ‘Eenzaam Skispoor’, ook in het tot dan toe stille Waarschoot beweegt er wat. 1925 is namelijk het jaar waarin harmonie “De Christene Werklieden” het levenslicht ziet. Weet u trouwens dat in ditzelfde jaar de inmiddels vertrouwde decibel ingevoerd wordt als officiële eenheid van geluid? Het samenvallen van deze historische aangelegenheden zou echter berusten op louter toeval.

Alle gekheid op een stokje, Waarschoot is dus een muziekmaatschappij rijker. En die maatschappij marcheert door de straten als een harmonie. Geen fanfare dus. In tegenstelling tot een fanfare, telt een harmonie ook menig houtblazer zoals de klarinet, de dwarsfluit, de hobo en de fagot binnen haar rangen. Een klein onderscheid op het eerste zicht, doch het staat garant voor een wereld van verschil in het oor.

Om het orkest in goede banen te leiden, staat aan het hoofd uiteraard een kundig dirigent. De spits wordt afgebeten door niemand minder dan Octaaf De Busschere die in 1956 het dirigeerstokje doorgeeft aan de bekende Gentse slagwerker Jozef Nachtergaele. Vervolgens passeren de heren Willy Van den Genachte, Francky Sarrazyn en Hendrik Laplasse de spreekwoordelijke revue. In 2008 wordt de fakkel doorgegeven aan de jonge Zomergemse topklarinetiste Severine Sierens. Onder leiding van deze tevens eerste vrouwelijke dirigente van de Waarschootse harmonie, wordt tot op vandaag wekelijks gerepeteerd in de kunstacademie.

In 1995 kiest de harmonie ervoor om na ruim zeventig jaar toeten en blazen afstand te doen van haar oranje bijklank. Om duidelijk te maken dat muzikanten van allerhande politieke pluimage welkom zijn om de groep te vervoegen, luistert de Waarschootse harmonie sedertdien naar de welluidende naam ‘Concordia’, wat zoveel betekent als harmonie.

In de loop der jaren neemt de harmonie talloze keren succesvol deel aan diverse wedstrijden en prijskampen. Ten gevolge hiervan speelt de vereniging sedert 2009 in zogenaamde ‘eerste provinciale’, de inmiddels Koninklijke Harmonie Concordia bevindt zich na enkele sterke resultaten op provinciale concoursen namelijk in eerste afdeling.

Cnc3

Vandaag vormt de harmonie een gedreven groep van een veertigtal jonge en ervaren muzikanten en wordt er wekelijks gerepeteerd op woensdag in de Waarschootse muziekschool. Wie een blaas- of slagwerkinstrument kundig is, is uiteraard van harte welkom om deze als een bel klinkende muziekvereniging te vervoegen.

flyerCnc

Tekst: Rein D.V.

© Foto’s KHC

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s