Denijs Goossens: prijs culturele verdienste 2018

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de cultuurraad de Waarschootse cultuurprijs uit op paasmaandag. Dit jaar viel de eer te beurt aan Denijs Goossens: geboren en getogen Waarschotenaar die in Eeklo woont.
Denijs Goossens is een beeldhouwer in hart en nieren. Hij leerde aanvankelijk het vak van houtsnijder in het atelier van Dobbelaere maar tegelijkertijd volgde hij ook les aan de academies van Eeklo en Gent. In het leger ontmoette hij de beeldhouwers Fratteur en Van Breedam. Die zetten hem aan om verder te studeren. Dat deed hij dan ook aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tijdens die studies was hij ook nog beursstudent aan de kunstscholen van Bratislava en Boston. Hij vervolmaakte zich ook nog in tal van landen waaronder Spanje en Italië. Enkele van zijn leraren waren o.a. Olivier Strebelle en Achilles Pauwels. Na zijn opleiding gaf hij les in Herentals, Antwerpen en de academie van Eeklo. In die laatste wordt hij uiteindelijk directeur, in opvolging van Luc Verstraete (1982-1996).
Denijs Goossens werkt in diverse materialen; hout, steen, marmer en brons. Ook werk in klei is hem niet vreemd. Zijn vormtaal is hoofdzakelijk figuratief.
Maar hij durft ook wel het pad van de schematische abstractie bewandelen.
Hij heeft heel wat portetten gemaakt. Een geliefd thema is Moeder en kind: zowel profaan al religieus. Het mooie werkje van Maria en kind Jezus aan de Waarschootse gevel in de Schoolstraat nr. 10 is daar een goed voorbeeld van.

Ka.Schoolstr.1

Ook is hij restaurateur van menig kerk- of museumbeeld. Maar ook het monumentale werk spreekt hem aan. Op de Waarchootse begraafplaats staat
een imposant beeld van een gekruisigde Christus. Het is een erg geslaagde combinatie van brons en hedendaags beton. Christus als overwinnaar op de dood.

W.Kerkhof.28

 

Ook het oorlogsmonument voor de herdenking van de slag om Vinkt maakt indruk. Centraal in de lange kerkhofmuur, die bekleed is met gepolijste steen, staat een bronzen piëta De Moeder der Martelaren. Ze treurt om haar gemartelde kinderen. Maar naast dood en nood verbeeldt ze ook troost en hoop.

vinkt-oorlogs-mon-1.jpg
D. Goossens stelde vaak tentoon over gans Vlaanderen en hij kreeg het teken van Officier in de Kroonorde. De prijs culturele verdienste die hij op 2 april 2018 uit handen van Linda Dusslier kreeg, is dan ook meer dan terecht. (J.S.)

© Foto’s G.C.

Uitgelicht beeld

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s