Dubbeltentoonstelling Dirk Braeckman

IMG_0001 
Na zijn fel gesmaakte doortocht, vorig jaar op de Biënnale van Venetië, stelt Dirk Braeckman nu tentoon in ons land. Er rest niet teveel tijd meer om een bezoek te brengen aan de dubbeltentoonstelling in Bozar (Brussel) en Museum M (Leuven).

Braeckman is een wereldburger: overal en nergens thuis. Toch blijft Waarschoot voor hem van ontzettend belang. Zijn donkere kamer (eigenlijk zijn schildersatelier…) is er gehuisvest: daar waar zijn foto’s letterlijk het levenslicht zien. Die thuishaven heeft, voor een deel althans, zijn werk gekneed tot wat het nu is. Gebeurtenissen uit zijn jeugd lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Zo zijn er de lange en intense kunstgesprekken met Willy Pauwels, een veel te vroeg gestorven talentvol kunstenaar en een jeugdvriend. Hij zette hem aan om te schilderen met licht en donker. Of zijn kameraad Michael, een jongen uit een groot gezin, waar hij bij hem thuis heel veel tijd doorbracht. Het verhaal gaat dat Dirk de limonade, gemaakt door Michaels ma, telkens tergend langzaam uitdronk om zo maximaal te kunnen genieten (want als ze op was, was’t gedaan). De traagheid, het rekken van het moment, vind je ook nu nog in zijn werk terug. Braeckman wil het moment van de foto, die hij soms lang geleden kiekte, langer laten duren.

De tento in het Leuvense Museum M toont heel wat nieuwe installaties. Vooral ‘kleinere’ formaten krijgt men te zien. In een lange kijkkast liggen een reeks foto’s alsof ze pas uit het ontwikkelingsbad komen. Verrassend veel armen en benen: heel bevreemdend. In een tweede zaal zijn 3 enorme schermen: bewegende beelden, moving photos. De meest intrigerende installatie is die met 2 schermen met shots van een woeste, donker golvende zee. Deze laatste speelt de laatste tijd een erg pertinente rol in het werk van Dirk. En ook hier weer de link naar zijn jeugd. Het lange wachten in een bootje op zijn vader, tot die weer eens boven water kwam na een duiksessie in de Oosterschelde: verstilling en eindeloze tijd maar ook, door de ondefinieerbare geluiden, een ingehouden boosheid. De natuur treedt steeds meer en meer op het voorplan: frappant voor iemand die tot nog toe vooral oog had voor kastdeuren, gordijnen, vrouwenbenen …, maar logisch. Vooral als je weet dat heel wat van zijn allereerste foto’s gemaakt werden rond het water van de grote vijver in de ouderlijke tuin.

De parallelle expo in Bozar vindt zijn oorsprong in het Belgisch Paviljoen in Venetië. Toen al speelde de architectuur van het gebouw een belangrijke rol in het tentoonstellingsconcept. Ook in Bozar is dat het geval. Dirks foto’s gaan in dialoog met de architectuur van Victor Horta. En alles klopt; misschien zelfs nog beter als in de Guardini. Veel van de in zichzelf gekeerde werken van de Biënnale zijn hier terug te zien, maar dan aangevuld met andere monumentale prints. Zijn foto’s waarin de weerkaatsing van de flits een deel uitmaken van de compositie en het lezen ervan moeilijker maakt, blijven fenomenaal goed. Zijn natures mortes verheffen eenvoudige alledaagse dingen (een gordijn, een deur, een raam …) tot kostbare, mysterieuze objecten die zich niet zomaar blootgeven. Fascinerend is ook de diepe gelaagdheid in de vele grijswaarden, opgebouwd tot korrelige, tactiele beelden. Ze zetten onbewust aan tot actie: je verstelt je om de flits te vermijden en je wilt, hoewel dat natuurlijk niet mag, ze aanraken om hun donzige structuur voelen.


Er resten nog een paar weken om heel wat verschillende facetten van Braeckmans werk te (her)ontdekken. Beide tentoonstellingen lopen nog tot eind april. Zeer de moeite waard van een topper van bij ons! (J.S.)

© Foto’s K.V.P.

#Wakker9950

{wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s