È taw goord? – Toogpraat 12

 sesamstraat

Wemme oorn zè’n dat de inwoners van de Waarschootse Azaleastraat hun naam liefst veranderd willen zien in Sesamstraat. Op zijn minst kindvriendelijk maar zeker opmerkelijk en vernieuwend. Het bestuur zit wel verveeld met de keuze, dat komt ervan als je met inspraak zwaait, of liever gecontroleerde inspraak want Ernie, Bert en Pino zullen allicht eerst nog het advies van de cultuurraad moeten passeren en die zijn in een recent verleden nog met een kluitje in het riet naar het Merelpark gestuurd.

  • De moare goat dat in de aanloop naar de verkiezingen er stilaan een versnelling hoger wordt geschakeld. De glazen voor de wijkborrels staan gereed, de likes op Facebook boomen en helpen Zuckerberg in moeilijke tijden, er worden fiets en andere tochten gepland ditmaal niet langs het kerkelijk erfgoed, maar langs oorlogsmonumenten (oftewel de Kapellekensbaan maakt plaats voor de Last Post in dit herdenkingsjaar). Wat voorlopig nog deels achter gesloten deuren blijft is de moeilijke lijstvorming van de meerderheidspartijen. Wie zei ook alweer dat politiek net zo spannend is als oorlog en net zo gevaarlijk. Met dit verschil: in de oorlog kan je maar éénmaal gedood worden, in de politiek vele malen.
  • Noar danze zè’n worstelen verschillende gemeenten met het spreiden van de armoededruk, niemand heeft een pasklaar antwoord. LovEén van de oplossingen is de bouw van sociale woningen. Vlaanderen legt de gemeenten op om minstens 9 sociale woningen per 100 inwoners te hebben. De cijfers voor Lievegem in een recent artikel van De Standaard tonen grote verschillen: Zomergem heeft 5,9 sociale woningen per 100 huishoudens. Waarschoot telt er 7,0 en is de beste leerling. Lovendegem komt maar aan 2,5. Wordt dat nog eens snijden in het budget voor het groots opgezet project van het ACC (Administratief en Cultureel Centrum)? Hoewel er in het verleden geadviseerd werd om een cultureel centrum op maat van de gemeente uit te werken is het nu zeer de vraag hoe groot de C van cultuur nog gaat doorwegen in het nieuwe fusielandschap (rekening houdende met de concurrentie in de onmiddellijke omgeving).
  • ‘ke Hoorn zè’n dat Wary, Lovy, Zomy, Vindy, Ronsy, Oostwy en de kleine Beky bidden opdat Orangeadeke, de beeldschone fusieprinses zou wakker gekust worden door prins Seede-en-vee. SneeuwwitjeDan kan ze eindelijk de kandidatenlijst voor oktober bekend maken (vrij naar een ingezonden en nog te verschijnen sprookje).
  • Toederonde dat je voor echte politieke toogpraat tegenwoordig in de Mouterij moet zijn. Daar wordt niet enkel culinair het jonge ondernemerschap in praktijk gebracht. Achter de bar tref je twee jonge politici aan die hoog op de kieslijsten staan. En nog wel van verschillende partijen. Ieder zijn waarheid!
  • Weetawda na de aanvaring met minister Schauvliege in het “kippenbedrijfdossier Spinhoutstraat” en de late reactie van het gemeentebestuur er nu toch goed nieuws is voor het vrijwaren van open ruimte in Lievegem. In Waarschoot wordt door de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro) alvast het advies gegeven om preventief en op termijn een groot gebied te behoeden voor plotse industriële uitbreiding (noordelijk landbouwgebied van de gemeente, gebied tussen De Lieve en de Stuiver en het gebied tussen de Maat en de Oostmoer).
  • Noar da’t schijnt gaan de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse Overheid op zoek naar steden en gemeenten met een sterk lokaal fietsbeleid (Fietsgemeente/Fietsstad 2018). MolenstrAl wie dat wil kan daarvoor nog tot 21 mei zijn stem uitbrengen. Het ziet ernaar uit dat Waarschoot alsnog zijn kans gaat grijpen om mee te dingen naar de publieksprijs voor vlotter en veiliger fietsverkeer. Eerder werden al fietssteunen geplaatst in het centrum en nu wordt de Molenstraat zelfs opgelapt.
  • Tès weer sooverre: een hoogstandje van inspraak op de gemeenteraad (29 maart 2018). Agendapunt 18 (Fusietraject Lievegem, stand van zaken) wordt plots niet meer behandeld. Adieu info naar de bevolking en adieu openbaarheid van bestuur!
  • Naar jaarlijkse gewoonte wordt op paasmaandag de Cultuurprijs uitgereikt. Sengezejd dat er dit jaar iets eigenaardigs gebeurde. Aan alle belanghebbenden werd een uitnodiging gestuurd behalve aan de winnende kunstenaar Denijs Goossens. Terug een voorbeeld van hoe de ambtenaren overwerkt raken in de fusiemolen?
  • Se zè’n dat er naarstig gewerkt wordt aan het gelijkschakelen van de wedden en lonen van het gemeentepersoneel in de deelgemeenten van Lievegem. Gelijk loon voor gelijk werk is het basisprincipe. Dat kost uiteraard geld, een bijkomende personeelskost die de beloofde fusiebonus zienderogen doet slinken.
ToogL_2000

Facteurs in de Sportwereld

© Cover C. Lievens

© Foto’s G. C.

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s