È taw goord? – Toogpraat 13

Wapenschild_L

Wapenschild LIEVEGEM

Toederonde dat de huisstijl van Lievegem nu al 50.000 euro kost. Het afknabbelen van de fusiepot gaat verder. Daarom wil {wAwA} een gratis bijdrage leveren. Onze experten bogen zich over een mogelijk wapenschild voor onze nieuwe gemeente. Binnen de regels van de heraldiek is het een embleem geworden vol kleuren-, getallen- en voorwerpensymboliek. Met dit wapenschild is alvast voldaan aan één van de voorwaarden die de overheid stelt aan nieuwe gemeenten.

  • Wemoorn woa’n dat er van weinig partijen al inhoudelijke thema’s naar boven komen, laat staan memoranda. Het getouwtrek voor een goede plaats neemt intern nog teveel tijd in beslag. Groen Lievegem vormt de uitzondering. Zij leren ons terug het alfabet met hun vlog “Groen Lievegem blogt van A tot Z”. Van Aankondiging tot Zuurdesem, alles komt aan bod. Wedden dat die voorstellen van meester Peter straks in een aangepaste kleurendruk op andere kiesfolders gaan verschijnen.
  • Weetawda Pino van de Sesamstraat (en met hem de wakkere inwoners van de Azaleastraat) erin geslaagd zijn om tijdens de afgelopen gemeenteraad de zitting enige tijd te schorsen. De rangen moesten immers gesloten worden om Ernie en Bert uit het Waarschootse straatbeeld te schrappen. Toch was het al eerder duidelijk hoe een naam iets zegt over het lot van de fusiegemeente: Nomen est omen, de naam is een voorteken.
  • Sengezejd dat de transferperiode aangebroken is in de politiek. Het is een komen en gaan bij de kandidaat bestuurders in een poging om de juiste plaats te vinden en op die manier electoraal mee te tellen. Zo ontbreekt het de CD&V aan – de door hen fel geclaimde – lange termijnvisie. Peter Swanckaert werd plots gemeenteraadslid op 3 mei 2018, nadat Joshua Speeckaert op 21 december 2017 (ambtstermijn van slechts 4 maanden) met veel verve aankondigde zich volop voor Waarschoot te smijten. Nu doet hij dat voor de provincie en het Meetjesland. En op de Waarschoot-app van Jochen De Smet zit teveel ruis want die stapt uit de politiek. De mede-architect (of beter gezegd architect ad interim) van de fusie zoekt andere oorden op na een rekensom binnen de partij. De trend zet zich door: in het verleden leden collega’s ook aan het euvel van een nieuwe uitdaging. Bij anderen heerst dan weer nog veel stilzwijgen, maar hier en daar wordt de omerta toch al doorbroken en hoor je felle ontgoocheling.
  • Tèsnogawadee! Met de komst van de nieuwe zaken in het dorp neemt de druk toe om het parkeerprobleem in het centrum van Waarschoot grondiger aan te pakken.bakker.jpg De geschiedenis herhaalt zich: een plek zoeken om een sandwich of een bloedworst te halen wordt nu vervangen door parkeren voor een goede pint, een puntzak friet of een pitta. Met de verkiezingen in het zicht worden bij mondjesmaat toegevingen gedaan. De parkeertijd wordt van een halfuur naar twee uur gebracht. Maar let op pas vanaf juni! De technische dienst nam echter nu al de plaatjes weg, die aangaven dat de parkeertijd een half uur betreft. Kunnen de automobilisten die nu (tot eind mei) beboet worden terecht bij een pro-deo advocaat van de gemeente?
  • Noar danze zè’n is er nog weinig te zien van het nieuwe (beloofde) fietspad langs de spoorlijn. Zou het kunnen dat de meerderheid dat toch niet verkocht krijgt aan hun landbouw-achterban? En wat dan te zeggen over de abominabele toestand van de paden buiten het centrum. Het blijft bij een verkeerslicht verplaatsen hier en een fietssteun plaatsen daar, maar een grondige aanpak zoals in de Molenstraat blijft voorlopig nog uit.
  • Ke hoorn woai’n dat sommige foorreizigers over bijzondere krachten beschikken. Het beeld van Philip Van Isacker is hen een doorn in het oog. Daarom heeft een van hen, door middel van telekinese, de eerste van de vier ‘stenen’ een halve meter verplaatst. Goed voor een GAS-boete zeker?
  • Vowgens da’t schijnt lopen de onderhandelingen tussen de partners niet van een leien dakje.LieveK Stilaan wordt duidelijk wie het leiderschap opeist. Zo is er discussie in het OCMW omdat Zomergem niet wou dat Waarschoot op hun grondgebied aan thuiszorg gaat doen (¡No pasarán!). Tussen Lovendegem en Zomergem wordt geredetwist wie de leiding van een vereniging gaat nemen. In Waarschoot is er een ruim uitgebouwd beheersorgaan van het gemeenschapscentrum. In Zomergem is dat quasi volledig ingepalmd door de parochiale vzw’s. Straks betalen de Lievegemse verenigingen huur aan die vzw’s om een zaal te huren. Ook de rol van de oppositie wordt in de andere gemeenten vanuit de hoogte bekeken. “Kunnen die wel vragen stellen?” is een uitlating. Of nog meer neerbuigende taal. Tijdens de themadag van de kunstacademie op 5 mei (’t Liefke voor altijd) werden andere kunstminnende politici door de toekomstige leiding van Lievegem begroet met: “Wat komen jullie hier doen? “ (of vrij vertaald: “Dit is onze (ons) Lieve (gem), van mijn erf!”)
  • De moare goat dat de komst van scheurlijsten weer actueel is na het ereburgerschap van Dirk Braeckman. Die kondigde in zijn bedankingsspeech aan nachtburgemeester te willen worden van zijn éénmanspartij, de NPW (Nachtpartij Waarschoot). Dat moet de meerderheid als muziek in de oren geklonken hebben: hoe meer verdeeldheid, hoe beter (Divide et Impera). NPWMaar het bestuur bleef alert en heeft geanticipeerd met de nieuwe ledlampen: nachtuilen kunnen niet gedijen met die felle straatverlichting.
  • Se zè’n dat het niet op kan met de officiële erkenningen want ook Johan De Muynck wordt (eindelijk) ereburger. De plaatselijke wielerheld zal in volle kiescampagne gehuldigd worden. Het bestuur voorziet nu al een budget in het kader van de septemberkermis. Klap op de vuurpijl komt van een paar enthousiastelingen die een JDM-fietsroute aan het uitwerken zijn.
  • ’t schijnta d’er nu ook een facebookgroep opgestart is met politieke weetjes. Lokale Politiek in Lievegem. “Welkom in deze facebookgroep die de lokale politiek in Lievegem volgt en het debat wil aanmoedigen. Deze groep is openbaar: iedereen kan er zijn ei kwijt. Er is maar één regel: hou het beschaafd. Bijdragen die deze regel niet naleven worden verwijderd. Zonder discussie”. Voor weggelopen honden en katten kan je gewoon verder terecht op de al bestaande lokale pagina’s.

 

© Cover C. Lievens

ToogLievens_2001

Uitbundig in de Sportwereld

Ontwerp Wapenschild

© Ontwerp fictief wapenschild J.S.

© Foto’s O.S. en R.V.

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s