È taw goord? – Toogpraat 15

 

Zwevend

Ge zijt ‘t nie wijs hoe in deze komkommertijd de gebruikelijke trukendoos alweer wordt opengetrokken om de zwevende kiezer over de streep te trekken. Met nog een goede twee maanden te gaan komen de kandidaten behoedzaam uit verlof. Al zijn er nogal wat onvolledige lijsten. De zoektocht gaat nu zelfs nog onverdroten verder naar mensen die een visie hebben op wat een gemeente zou moeten doen. En hier en daar sluipen er kandidaten tussen die meer aan zichzelf en hun (politieke) carrière denken dan aan de burgers. Bij sommige partijen wordt er naar geen euro gekeken (in tegenstelling tot de te realiseren projecten) en wordt het verkiezingsbudget opgesoupeerd door pientere (al dan niet bevriende) communicatiebureaus, glossy drukwerk en geregisseerde videobeelden. Alles mag en kan om de gunst van de burger binnen te halen en zelfs een absolute meerderheid te realiseren. “Slicen” is zo’n beproefde techniek: de verkiezingslijst opknippen in groepen kandidaten en die met mondjesmaat aan de kiezer voorstellen. De online verkiezingsstrijd wint immers aan belang. Die zal straks in alle hevigheid woeden. Belangrijke kandidaten slagen er zelfs in om schijnbaar moeiteloos een zeer groot deel van het Facebooklandschap in te palmen met hun interventies. Professionele “likers” worden ingehuurd om hun politiek werk niet te verlammen. En door de fysieke én maximale aanwezigheid op barbecues, mosselfestijnen en andere sportmanifestaties krijgt elke bevolkingsgroep de kans om zijn/haar favoriete politicus te knuffelen.

  • Wemoorn woa’n dat bepaalde politici ons aansporen om de brievenbus in de gaten te houden (uit vrees dat het dure verkiezingsdrukwerk niet zou gelezen worden?). En dan stellen we vast dat ze goesting hebben in Lievegem (om de hoge schepenwedde op te strijken?). Heeft een oranje brigadier leentjebuur gespeeld bij Gwendolyn? Of is dat al een verborgen mol-hint om de toekomstige coalitie aan te duiden? En nog meer mol-hints: op de kermis van september staat coverband Tjeeventig op het podium. Kwestie van de partijnaam voor 14 oktober voldoende in de aandacht te brengen.
  • Noar dat ‘t schijnt wil onze gemeente zich binnen Lievegem profileren als fietsvriendelijk (zie de recente fietstocht langs de oorlogsmonumenten, de fietsroute “Johan de Muynck” en het belgerinkel). Bezoekers aan het centrum worden echter geconfronteerd met het gebrek aan een ruime fietsstalling. VerbodenHet probleem is acuter geworden sinds de heropbloei van de horecazaken. Kan er naar analogie met de Academie en Domino geen fietsstalling gezet worden op onze grote betonvlakte? Alvast goed voor de horeca, de kerkbezoekers en passerende toeristen. Die kunnen dan in alle rust het kunstwerk van Philip Van Isacker, de poëzie van Basiel De Craene en de kerkruïne komen bewonderen. Na de fietssteunen aan de lichten zou dit toch een zinvoller investering zijn voor fietsminnend Waarschoot. Of houdt het bestuur enkel rekening met de grieven van de kermiskramers?
  • Der wor gefeezeld dat er blijkbaar een verband bestaat tussen het Rijversfestival en bepaalde politieke mandatarissen. In deze sperperiode duiken de foto’s van (vooral) Zomergemse mandatarissen op (met of zonder jasje) tussen automerken, traiteurs en andere café-advertenties.
  • “Wat heb je vandaag op school geleerd? Zeg het eens kleine Jan”. Vowgens da’t schijnt moeten we daarvoor bij TVTsjeven zijn, die hun inspiratie bij de Elegasten halen. Zij kregen toestemming om een deel van het verkiezingsbudget (CD&V staat trouwens aan de top voor verkiezingscampagne-uitgaven) op te offeren aan een onderzoek naar de hoogte van de kerktorens. Zo leren we (volledig binnen de verwachtingen) dat Zomergem de grootste heeft (53m) gevolgd door Waarschoot (47m). Een tip voor een volgend onderzoeksfilmpje: Wie heeft de duurste kerktoren en het hoogste appartementsgebouw in het dorp? Op de laatste gemeenteraad werd in Waarschoot al verkondigd dat de herstelling van de kerkruïne 210.000 euro gaat kosten.
  • We weet’nt ne meer:

    Is de fiets hier baas of wordt hij verboden of is dit gewoon een dwars doorgesneden fietsstraat?

  • Weetetaw van de algemeen directeur van Lovendegem (de vroegere gemeentesecretaris)? Hij stopt ermee en zoekt andere oorden op. Dat was nochtans de man die het fusieproces van zeer nabij volgde en begeleidde. Wie gaat nu de fusiesloep klaarmaken om de kapitein naar de wal te brengen? Wie wordt eerste en tweede stuurman? En blijven alle matrozen aan het roer zitten om koers te houden? Bij de politie wordt de fusie alvast uitgesteld. “Er zijn nog te veel administratieve voorbereidingen nodig om de fusie op 1 januari 2019 effectief in gang te laten gaan”, luidt het. Een voorbeeld van voortschrijdend inzicht?
  • Se zè’n dat er nogal wat afgefietst wordt bij open VLD, tenminste als de foto’s betrouwbaar zijn in de laatste burgerkrant (3). Zijn ze op karakter aan het fietsen of komen ze straks de man met de hamer tegen? Het kan natuurlijk ook dat ze surplacen om de conculega’s (on)gewild de leiding op te dringen of zijn het gewoon wieltjeszuigers van Wielerclub Onder Ons uit Zomergem?

 

ToogLievens_2000101  © Cover C. Lievens

© Foto’s en cartoon K.F. en J.S.

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s