Palingbeek

btr

Op 31 augustus 2018 vond de jaarlijkse busuitstap plaats van de gemeente Waarschoot i.s.m. het lokaal 11-novembercomité. Deze keer stond o.a. de Palingbeek op het programma. Marleen Vermeersch, erkend gids WOI, zorgde voor gedegen duiding bij de oorlogsmonumenten.

 

Duitse Commandobunker Zandvoorde

In Zandvoorde, even buiten het centrum (waar een gedenkplaat herinnert aan de geboorte van de vader van Jacques Brel), ligt een intact bewaarde Duitse commandobunker. Het is één van de grootste resterende bunkers van de Westhoek en is een unieke getuige. Hij biedt een goed beeld van de Duitse bunkerbouwkunst uit W.O.I. De bunker heeft 6 kamers en 2 toegangen. De bunker deed dienst als verbinding tussen de frontlijn in Hollebeke en het hoofdkwartier in Komen.

Hill 62

Hill 62 is een heuvel en tevens oorlogsmonument, gelegen even buiten de gemeente Zillebeke. Dit gedenkteken herinnert aan acties van het Canadese leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en is naast Vimy Ridge in Frankrijk één van de belangrijkste gedenkplaatsen voor de Canadezen. De heuvel was een felbevochten observatiepunt (de top ligt op circa 62 meter) in de verdediging van de zuidelijke loopgraven van de Ieperboog. In de omgeving werd een zware tol aan mensenlevens betaald in de gevechten nabij Sint-Elooi en Mount Sorrel. Het Sanctuary Wood Cemetry is daar nog de stille getuige van.
Op Hill 62 ligt ook het Sanctuary Wood Museum, een museum dat diverse gebruiksvoorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog tentoonstelt en in de naastgelegen tuin zijn een aantal loopgraven en granaatkraters te bezoeken.


Hooge Crater en museum

Hooge (’t Hoge) is een gehucht met gelijknamig kasteeldomein dat op de grote weg van Ieper naar Menen ligt, een viertal kilometer van Ieper. Nu is er op die plaats waar ooit de loopgraven lagen een groot pretpark (Bellewaerde) ingeplant. Er is ook een museum en een Britse begraafplaats.
Op 19 juli 1915 veroorzaakte een explosie een krater met een doorsnede van 40 meter en een diepte van 6 meter met een vijf meter hoge kraterwand van opgeworpen aarde. De zogenaamde “lip” of kraterwand werd gevormd door vijf meter hoog opgeworpen aarde waardoor er dus een ogenschijnlijke diepte was ontstaan van elf meter. Die krater werd een goede schuilplaats. De wand was een ideale borstwering en uitkijkpunt. Het kwam er voor de Britten dan ook op aan die krater zo snel mogelijk na de explosie te bezetten om de Duitsers voor te zijn. Het reactievermogen van die Duitsers was in die omstandigheden soms ronduit verbazend in die mate dat het een echte wedren kon worden tussen de beide partijen.

Het museum, met zijn levensgrote reconstructies van oorlogstaferelen van de eerste wereldoorlog, de uitgebreide collectie wapens, uitrustingen en foto’s is een echte aanrader. De kapel waar het museum in gevestigd is, dateert van begin jaren 20. Deze kapel werd gebouwd recht tegenover de Hooge Crater Cemetery ter nagedachtenis van de vele gesneuvelde soldaten in de eerste wereldoorlog gedurende 4 jaar op de slagvelden van het Hooge.

Palingbeek

Vanaf 30 maart 2018 tot 11 november 2018 strekt zich in het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke de indrukwekkende land-art-installatie CWRM uit. De installatie is 3 hectare groot en spreidt zich uit over het niemandsland en The Bluff, één van de zwaarst bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog. Een groot deel van deze oppervlakte gaat naar de kleien beeldjes, die een plaats krijgen tussen het kunstwerk van Koen Vanmechelen. In het paviljoen aan de start van de wandeling verenigt een glazen kunstwerk met daarin de 600.000 gepersonaliseerde dog tags letterlijk de verschillende nationaliteiten en generaties in de herdenking. Op het gewapend glas is de quote ‘The future depends on forgotten memories’ van kunstenaar Koen Vanmechelen gegraveerd. Dit citaat geeft perfect de uiteindelijke boodschap van ComingWorldRememberMe weer: Wij zijn de anderen en de eerderen. Elke nieuwe generatie is medeverantwoordelijk voor het dragen en koesteren van het universele streven naar vrede.”

Ook Waarschoot leverde zijn bijdrage om beeldjes te maken en er bestaan plannen om bij de afbraak van de land-art-installatie in november, een gedeelte van de kleien beeldjes een vaste plaats te geven in onze gemeente.

© Foto’s KP

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Palingbeek

  1. De overbrenging en conservatie van een deel van de kleien beeldjes naar Waarschoot zou een mooi verlengstuk zijn van de bijdrage die onze jeugd geleverd heeft . En houd WO 1 in gedachte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s