È taw goord? – Toogpraat 16

Volkswil CVP

Wemme oorn zè’n dat CD&V er een extra propagandablad bij heeft in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen. Lieve Nieuws, het nieuwe gratis reclamemagazine voor Lievegem wijdt haar tweede editie uitgebreid aan de oranje partij. Op de voorflap en binnenin de voorzitter van de partij met als dekmantel een artikel over ’t Liefken en achteraan (als lijstduwers als het ware) maar liefst 4 oranje pagina’s. In de eerste editie werden de architecten van de fusie ook al fel bejubeld. Een deel van het CD&V verkiezingsbudget vloeit dus naar een Lovendegemse drukker-uitgever. Bovendien werd de brochure voor de “Fietstocht langsheen oorlogsmonumenten uit WO I in Lievegem” ook al gedrukt in Lovendegem hoewel we in het colofon lezen dat het een uitgave is van het gemeentebestuur Waarschoot.

 • Toederonde dat een Lievegemse partij, die volgens Het Nieuwsblad lang niet bestaan heeft, liever bokken heeft in de gemeenteraad dan schapengeblaat. Origineel. Maar de realiteit leert echter dat het veelvuldige schapengeblaat dikwijls schepengeblaat wordt. En dat het schepengeblaat, na enkele maanden in de raad terug naar schapengeblaat evolueert. Want alleen de goede herder(in), hij/zij alleen, weet waar de kudde in de “Lievevallei” mag grazen.
 • Se zè’n dat beton uitbreken je geld kan opbrengen. Er dient zich een uitgelezen kans aan voor de partijgenoten van Joke Schauvliege om haar te steunen op het einde van haar moeilijke bestuursperiode. 20180212_bank2Nu ze van plan is in deze pre-electorale periode subsidies te geven voor de betonstop zou het geen slecht idee zijn om de witte vlakte op het dorp door groen te vervangen. Het zou alleszins de voorbeeldfunctie van het bestuur versterken naar de bevolking toe. En dat onze bestuurders overgevoelig zijn voor extra subsidies hebben we onthouden uit het fusieverhaal.
 • Der wor gefeezeld da een RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan) veel kan teweeg brengen in Zomergem. Je kiest als burgemeester om een kippenbedrijf te weren van je grondgebied maar uiteindelijk krijg je 70 landbouwers in het verzet en stapt er zelfs één van de CD&V-getrouwen uit Oostwinkel over naar de Open VLD.
 • Noar danze zè’n zorgde een al dan niet gunstige wind ervoor dat de as bij de verstrooiing van de WGB zowat overal terecht kwam: N-VA, sp.a plus en zelfs fragmenten bij Groen. Een hengelend Project vist nog achter het net en blijft maar zoeken op de strooiweide.
 • Sengezejd dat sommige jonge schapen uit de open VLD- en N-VA-kudde door de Goede Herder gesommeerd worden om in de rij te lopen. Overtuigd van het Grote Gelijk (en de absolute meerderheid) adviseert hij, tijdens een toevallige ontmoeting op café, ongegeneerd psychologische hulp aan zijn jonge opponenten om de toekomstige nederlaag te verwerken. Een staaltje van “verbindend werken” en oranjogantie.
 • Tès nogaw wadde: Op 23 augustus 2018 lanceerde Het Nieuwsblad-De Standaard naar eigen zeggen de grootste stemtest ooit. Het duurde echter tot 7 september vooraleer je kon uitkomen bij alle partijen die opkomen in Lievegem. Nu eens was iedereen socialist of groen, dan eens kleurde N-VA erbij. Van Project en de liberalen was er geen sprake. Die moesten blijkbaar bij Het Laatste Nieuws aankloppen. Opmerkelijk toch: CD&V bleef tot tweemaal toe op haar honger zitten. Je zou toch beter verwachten van een bevriende persgroep. Die stemcheck was misschien beter toevertrouwd geweest aan VTM. Dat zou beter uitgekomen zijn voor Lievegem. Alhoewel. De standvastigheid is daar recentelijk ook al zoek met op een week tijd het vertrek en dan weer de terugkomst van de hoofdredacteur nieuws uit Zomergem.
 • Der wor gefeezeld da verkiezingen overbodig zijn in Lievegem omdat alles al onderling bedisseld is. Voorakkoorden zijn er immers in alle vormen en maten. Volgens politicoloog John Ackaert zelfs in 70% van de gemeenten. Hoe zou het anders kunnen in Lievegem waar de fusie zelf al achter de schermen werd beslist door de drie architect-burgemeesters. Naar het schijnt heeft de Grote Speler al gesprekken gehad met zowel socialisten als liberalen, kwestie van die tegenstanders vleugellam en in onzekerheid te houden tot 14 oktober.
 • Tès nau tog zekere dat de verkiezingen een beestenboel gaan worden. We hadden het al eerder in de gaten (zie Toogpraat 14) maar nu loopt het toch echt de spuigaten uit. Onze a.i. burgemeester solliciteert met TVTsjeven blijkbaar naar een nieuwe functie als journalist (nu Zomergem toch de burgemeester gaat leveren). Hij probeert alsnog heikele thema’s als “Waar komt de naam van café De Scheve Zeven vandaan?” of “Bestond de onderaardse gang van het rattenkasteel echt?” te achterhalen. Voorlopig hoogtepunt is wel het onderzoek naar de dierenpopulatie in de streek:

  “Hoeveel varkens, runderen en pluimvee zijn er in Lievegem?” Nergens sprake van geiten! De bijnaam van de Waarschotenaren wordt angstvallig vermeden. En we beginnen al met een achterstand om vertegenwoordigers in de gemeenteraad te krijgen. Bekijk maar even deze tabel van ingeschreven kiezers:
  Lievegem:       20.858 (100 %)
  Waarschoot:   6.500 (31,1 %)
  Zomergem:     6.755 (32,4 %)
  Lovendegem: 7.603 (36,5 %)

 • Een Woarschuotse spreuke vuor aw wien da geirne puuzelt. Onder het motto “Ken je Waarschootse kandidaten” hebben we er een paar in een woordenpuzzel verborgen. De oplossing is een Woarschuotse spreuke.

 1. Oud-voorzitter supportersclub KFAC Waarschoot met een scherpe fotografische blik.
  2. Voetballende zoon van een in de politiek gepokt en gemazeld gemeenteraadslid met 14 jaar ervaring.
  3. Jongste telg uit een oranje dynastie.
  4. Muziekminnende Florence Nightingale.
  5. Non van Navarone en schakel in Welzijn die je brievenbus niet gerust laat.
  6. Actief op de rechtbank en verweesd achtergebleven na het ter ziele gaan van WGB.
  7. Leerkracht drankenleer (specialiteit rode wijn) en roze olifant in een porseleinenwinkel.
  8. Een hart voor Ghana, beweegt zich sociaal curieus tussen het volk.
  9. De lokale rijmelaar, die kan dichten zonder een bak op te lichten.
  10. Duivel-doet-al: cafébaas, toegewijde huisvader en huisschilder, zonder blad voor de mond.
  11. Presidente del consejo de la ciudad, op de lijst te ver verdrongen door de toppers.
  12. Schepen van ecologisch behandelde trottoirs en landwegen, altijd vinger op de knip.
  13. Sportieve multiculturele chiroleider maar nog groen achter de oren.
  14. Ingeweken Pankraker bij Wit Konijn. Legt de groene vinger op de wonde.
  15. Speelt sax en doet gewoon aan zuivere politiek.

 

Schuttershof2© Cover Annie De Cocker (Schuttershof)

tekstFDownload uitleg Filippine

 

© Foto’s TVTsjeven, AP, CG.

© Dialect: A.P.

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s