Toogpraat plus – Weerbericht voor Lievegem

weer

 

Het nieuwe meetpunt van het KMI treedt pas in werking vanaf 1 januari 2019 op het grondgebied van Lievegem. Maar toch lekten de eerste proefresultaten al uit.

Het blijft regenachtig in Lievegem met brede opklaringen en maxima tussen 21 en 23 graden. Daarna wordt het vrij mooi. In het westen kunnen er in de loop van de dag schapenwolken in bokvorm verschijnen, met kans op wat neerslag. Maxima tussen 19 en 22 graden. Nadien trekt er mogelijk een grote regenzone met de gevreesde ARCO-wolken van west naar oost over het grondgebied. Die verwachtingen echter zijn nog niet éénparig bevestigd omdat bepaalde computermodellen een totaal ander beeld voorspellen. Later, naar 14 oktober toe, wordt het gevoelig frisser met maxima rond het vriespunt voor de ganse regio. Een waarschuwing geldt dan voor blauwe vingers en tenen.

De verdere vooruitzichten per deelgemeente. Zomergem profiteert het meest van een stralende zon onder een staalblauwe hemel. In Lovendegem, maar vooral Waarschoot echter, zijn hevige buien niet uitgesloten. Vooral de klimaatopwarming zorgt voor onvoorziene weersomstandigheden. Zo is er de wind die de volgende weken gestaag in kracht zal toenemen. Een fenomeen dat al in 1994 werd aangekaart door de bekende zangeres Dana Winner met het lied Westenwind. Deze week klaagden inwoners al over wegwaaiende verkiezingsfolders uit brievenbussen. Maar dit ter zijde. In Lovendegem spelen sommige experten met het idee om windmolens te plaatsen langs de N9 om maximaal te profiteren van de toenemende windkracht. Je kunt maar beter tijdig beginnen om de administratieve (wind)molen rond te krijgen, want dat is geen lachertje in deze tijden van bureaucratische overregulering. zowoEen recente rukwind heeft immers al een kandidaat weggeblazen van de N-VA- lijst. In Lovendegem en Waarschoot zijn dan weer aanvragen ingediend om de torenkranen extra te verstevigen op de werven van het ACC (Administratief en Cultureel Centrum) met polyvalente zaal en de fuifzaal voor de jeugd. Die hevige windkracht heeft uiteraard ook zijn gevolgen voor de inwoners van de Lievevallei die in overstromingsgebied gebouwd hebben. De vrees bestaat dat het wateroppervlak van de Lieve en het lagedrukgebied, die een depressie kunnen veroorzaken, zal leiden tot de vorming van een orkaan die een spoor van vernieling kan achterlaten. De bevolking kan bij referendum een naam voordragen en heeft de keuze tussen Anna, Christa of Tonia. Aan het Merelpark in Waarschoot wordt overwogen om de slagbomen terug te verplaatsen zodat de brandweerwagens makkelijk en tijdig hun kazerne kunnen verlaten bij calamiteiten. En ook aan de waterhuishouding werd gedacht. Om het overstromingsgevaar in de Lievevallei tegen te gaan, werden onlangs aan Beirtjesbrug shotbalken van het nieuwste type en van roestvast staal geplaatst (bekostigd met resterend fusiegeld). Het is vooral de bedoeling om het ganse Lievegemse gebied onder controle te houden en naar verluidt bewijzen deze ingrepen hun deugdelijkheid.

RZ

En dan is er nog het fenomeen van de rijzende rode zon, veroorzaakt door bosbranden in het zuiden van Europa. We mochten dat vorige zomer ook voor het eerst aanschouwen aan de oevers van de Lieve. Wie op dat moment naar de hemel keek, zag een stralende zon. Geen oranje of gele, maar een bloedrode vuurbol. Een opvallend verschijnsel met een opmerkelijke oorzaak, zo schrijven verschillende experts: “Dat rode pingpongballetje boven de horizon is dus wel degelijk de zon en geen te vroeg opgelaten verkiezingsballon”, tweet een enthousiaste sterrenkijker uit Lovendegem. Een oudere en meer ervaren collega uit Zomergem spreekt hem tegen en maakt gewag van de komeet van Halley, die door sommige astronomen met de ster van Bethlehem vereenzelvigd wordt en die de voorbode is van een grote gebeurtenis.

Wat de voorspelling van oktober betreft. In het begin van de maand komen we mogelijk opnieuw onder hogedruk. In de tabel die u kan raadplegen op de KMI website zal u tijdens de verkiezingsdag het verloop van de concentraties van een aantal vervuilende stoffen kunnen opvolgen. Deze zijn immers bij een hoge druk overvloedig aanwezig. Om het effect van de verkiezingsdag op de luchtkwaliteit te kunnen inschatten, worden ook de concentraties op een “normale” zondag getoond.

weerb
De kans is klein dat de Indian Summer ook nog na midden oktober zal blijven duren. De middagtemperaturen dalen tot het normale gemiddelde, hoewel de meeste wolken aanvankelijk zullen verdwijnen, op wat blauwe na, maar daarna zullen de groene, ongemaaide bermen en de lochting wel varen bij malse plensbuien. Winter- of zomertijd zal dan van geen belang meer zijn.

 

 © Foto’s GnB, KL

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s