È taw goord? – Toogpraat 17

stemmen 

Weetawda je (misleidend) kiesadvies kunt krijgen? In de oktoberuitgave van het gratis reclamemagazine voor Lievegem vinden we op de achterflap de handleiding terug hoe je geldig stemt volgens CD&V. Bij nader toezien zijn er toch wel frappante verschillen met wat je in het officiële document kan lezen. Oordeel zelf maar hoe er hier een loopje genomen wordt met de instructies van het Agentschap Binnenlands Bestuur en hoe er twijfel kan gezaaid worden. Zoek vooral de talrijke verschillen! (Tip: let ook op de bronvermelding en de nummering).

  • Tès nie te geloovn: de promo-filmpjes op de sociale media groeien als kool. Naast TVTsjeven, het ABC van Groen en andere mollen komen nu zelfs rood gekleurde toppers in beeld, zij het in een (te) vroege feeststemming. Naast de zelfverklaarde nachtburgemeester Dirk Braeckman duiken nu feestburgemeesters op.
  • Toederonde dat het politieke debat van Natuurpunt in een vrij rustige sfeer verliep. Zolang het ging over het verbinden van aanwezige natuurgebieden, het vrijwaren van open ruimte en mobiliteit bleef het beschaafd, maar op het einde werd het bitsig met een forse uithaal van de oudste CD&V kandidaat naar de jongste N-VA telg over het al dan niet plaatsen van windmolens.wt2 Veel vragen blijven onbeantwoord: was dat een vertoning van Don Quichot en Sancho Panzo in Lovendegem? Heeft Puigdemont het boek van Cervantes als relatiegeschenk achtergelaten? Welke partij haalt er het meeste voordeel uit het vechten tegen windmolens? Wie krijgt uiteindelijk de grootste klap van de (wind)molen? Aan het burgemeestersconvenant, waarin gemeenten zich engageren om Europese en regionale inspanningen te doen om de CO2-uitstoot te verminderen, zal het alvast niet liggen. Hierover bestaat consensus.
  • Noar danze zè’n zijn de voetbaltruitjes van Zomergem rood maar ze zouden beter oranje kleuren. Iemand van de rode lijst stond met een truitje van KVV Zomergem op de affiche als fiere trainer. Onlangs werd hij door het bestuur van Zomergem de deur gewezen.
  • De moare goat dat de huidige burgemeesters een fietsroute reden om de putten in de weg, de gevaarlijke oversteekplaatsen en de besmeurde affiches te inspecteren. Dat verdient navolging en N-VA heeft dat begrepen: zij rijden De Ronde met hun verkiezingspamflet.
  • Ge zijt ’t nie wijs maar alle partijen lijken opgeschoven naar links. Dat is alleszins de indruk die je krijgt na het recente debat van de Gezinsbond in Beke. Iedereen is voor betere fietspaden, minder vervuiling en het promoten van de lokale economie. Hier en daar dient er weliswaar een hindernis te worden genomen: tramsporen kunnen voor veel miserie zorgen en ja de N9 is een gewestweg. De eindconclusie dan: toppers met gedegen dossierkennis zijn niet enkel in CD&V rangen te vinden. De roep naar panacheren (je stem verdelen over kandidaten van verschillende partijen) wordt luider.
  • Sengezejd dat er weer oude gebruiken opduiken in de verkiezingscampagne. Naast het traditioneel bekladden, vernietigen en overplakken van verkiezingsborden is er de selectieve folderbedeling. Huizen waarvan vastgesteld is dat ze niet tot het potentiële kiespubliek behoren worden gemeden. Het is niet alleen een besparing voor de partijkas maar ook efficiënt om de papierberg te verminderen. Het testgebied van de Nijverheidsstraat wordt in een latere fase over het ganse grondgebied van Lievegem uitgebreid.
  • Bouwplannen en pamfletten. Ze horen bij elkaar in verkiezingstijden. Het lijkt er meer en meer op dat de cumul van de mandaten van fusie-architect en fusie-bouwheer niet of althans maar tijdelijk zullen doorgaan. De constructie van het fusiecomplex lijkt ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. Dedie van de komeerekluup zweirn da de uitwijkmogelijkheden voor de architecten stilaan duidelijker aan de oppervlakte komen. Pensioengerechtigde leeftijd, vastgoedsector en bevoegdheid op federaal of Vlaams niveau behoren tot de mogelijkheden om de lokale politiek te ontstijgen.
    opl
  • D’oplossinge van de filippine met Waarschootse kandidaten. De koekendoos met bokkenpootjes gaat naar Clothildis de Saint-Amour à Leutegem uit Zoerle-Parwijs. Proficiat!

 

 

 

TP17_L

© Cover C. Lievens

© Document: Agentschap Binnenlands Bestuur

© Foto HL

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s