Dwars door Amerika

dorstinkansas

Wouter Deboot ondernam voor het reportagemagazine “Iedereen beroemd” (Eén) een maandenlange fietstocht door Amerika. Die komt hij op zondag 2 december 2018 uitgebreid toelichten in het CC op uitnodiging van de Gezinsbond.

De liefde voor Amerika kwam er niet zomaar. Als tiener zoog hij al de Amerikaanse cultuur op. Hij droeg T-shirts van Nirvana en Pearl Jam en keek naar The Fresh Prince of Bel-Air, MacGyver en de films van Quentin Tarantino. Maar de echte klik kwam er toen een Texaanse jongen via een uitwisselingsproject in zijn klas (college van Tielt) terechtkwam. Beiden begonnen met andere vrienden muziek te maken. Wouter als drummer en de Texaan als zanger-gitarist. Al vlug rees het waanzinnige idee om met de band Rosy Palm & the Hugh Jazz Band op tournee te gaan in Amerika. Ze reisden door vijf staten en speelden er in kerken, cafés en op campings, of gewoon bij mensen thuis in de tuin. De ogen van Wouter gingen open: “Amerika was een land zoals ik het voordien alleen nog maar gedroomd had. Er is altijd wel iets te beleven. Amerikanen zijn een volk van reizigers. Ze vragen niet alleen spontaan naar jouw verhaal, ze vertellen ook heel graag hun eigen geschiedenis.”

FullSizeRender (4)

Jaren nadien keerde hij nog verschillende keren terug: naar de Appalachen in het binnenland, maar ook naar de woestijnen in het westen en de verpauperde indianenreservaten tegen de Mexicaanse grens. Terug in België viel het hem telkens weer op hoe beperkt onze kennis van Amerika is. Na de presidentsverkiezing van Trump werd de berichtgeving nog eenzijdiger en toen wist Wouter het zeker: “Ik moet Amerika tonen zoals ik het heb leren kennen.”

En… hij sprong op het strand van Astoria op de fiets, reed door natuurreservaten en doorkruiste het hele land tot aan de Atlantische Oceaan. Wouter Deboot heeft 6.800 kilometer door Amerika gefietst, op zoek naar mooie verhalen. Hij volgde de The Trans America Bicycle Trail. maanlandschapkansasEn die tocht heeft meer opgeleverd dan een stevig paar kuiten: 42 fraaie televisiemomenten voor Iedereen Beroemd en een boek Dwars door Amerika. Om nog te zwijgen over tal van nieuwe inzichten, zoals deze: “Pas wanneer je alle luxe en comfort weghaalt, kom je tot de essentie.” We citeren nog enkele opmerkelijke vaststellingen van Wouter tijdens zijn tocht:

  • “Amerikanen zijn een volk van migranten, daar zijn ze zich zelf goed van bewust, en toch steunen ze de muur van Trump. Ik kan dat gewoon niet vatten. Maar het is ook weer typisch: je krijgt nooit echt hoogte van Amerika. Het land is een opeenstapeling van contrasten: de progressieve kuststaten en het conservatieve binnenland, extreme religie en atheïsme, straatarm en schatrijk, of mooi en lelijk…”
  • “Politiek leeft er en de verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest: ofwel ben je helemaal vóór, ofwel helemaal tegen Trump. Iemand zei daarover: ‘The land makes the people.’ De toekomst van een Amerikaan die opgroeit in de bergen van Kentucky ligt in de steenkoolmijnen en alléén daar. Obama heeft die industrie opgedoekt, Trump heeft ze weer geopend. Hij is dus de man die brood op de plank brengt. De omgeving bepaalt alles.”
  • “Ik ben al maanden terug, maar het verbaast me hoezeer die reis nog aan mij kleeft. Al die ontmoetingen en al die indrukken hebben me veranderd, Amerika is een deel van mij geworden. Die gesprekken over liefde, dood en leven waren universeel en zinvol, ze hebben mij verrijkt. Met de meeste van die mensen heb ik nog contact, zelfs al hebben we elkaar maar een uur gesproken. Dat betekent dat het de moeite waard was. Het cliché dat Amerikanen oppervlakkig zijn, kunnen we bij deze weggooien.”

0001

© Foto’s Wouter Deboot

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s