De regenboog van de Vlaamse dialecten

Vermeylenfonds_logo-1800

Vermeylenfonds Waarschoot nodigt professor Magda Devos uit in het Sociaal Huis voor een lezing over het rijke kleurenpalet van de Vlaamse dialecten op vrijdag 7 december 2018.

Het dialectlandschap in Vlaanderen is buitengewoon versnipperd. Er is West-Vlaams, Oost-Vlaams, Brabants, Antwerps en Limburgs, maar binnen elk van die dialectfamilies bestaat er nog een grote verscheidenheid.

Dat is niet altijd zo geweest. Vandaag is er bij voorbeeld sprake van twee soorten Vlaams (West- en Oost-Vlaams), maar tot na de middeleeuwen bestond er maar één Vlaams, dat gesproken werd tot aan de Schelde in het Waasland en de Dender in Zuid-Oost-Vlaanderen.

De oude Vlaamse taaleenheid ging verloren doordat oostelijk Vlaanderen onder Brabantse invloed een aantal taalvernieuwingen kende waaraan het westen niet deelnam. Die vernieuwingen waren zo ingrijpend dat ze het oude, homogene Vlaamse landschap in tweeën hebben gekliefd.

In de lezing wordt op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier verteld hoe die grote versnippering van het Vlaamse dialectlandschap in de loop van de eeuwen tot stand is gekomen.

Magda Devos is ere-professor van de Universiteit Gent. Ze was hoofddocent in de Nederlandse taalkunde. Ze doceerde verschillende vakken, o.m. Nederlandse grammatica, historische grammatica, dialectologie en naamkunde. Ze promoveerde in 1990 tot doctor met een proefschrift over de benamingen van het bouwland in de Vlaamse dialecten vanaf de oudste geschreven bronnen tot heden. Dat werk is ook als boek uitgegeven. Ze was jarenlang de projectleider van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten. Ze is medeauteur van de Syntactische atlas van de Nederlandse dialecten, een Vlaams-Nederlandse publicatie waarin de dialectische verscheidenheid in de zinsbouw wordt beschreven. Daarnaast verricht ze ook onderzoek naar plaatsnamen of toponiemen.

Banner_Vlaamse Dialecten

 

© Foto’s: Vermeylenfonds

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s