Bewegen in Lievegem (het is altijd goed voor iets…) Deel 2

Tijdens de laatste gemeenteraadszitting, woensdag 23 februari 2022, werd er afgesproken om de beslissing van het college – de erkenning van Beweging.net Lovendegem als socioculturele vereniging – aan de cultuurpactcommissie voor te leggen ter advies. Eerder al had de cultuurraad nochtans voor de tweede maal een negatief advies geformuleerd. Bij een eerste aanvraag volgde de gemeenteraad het negatief advies van de cultuurraad wel. Vanwaar die ommezwaai?

Het erkenningsreglement zal ook aan diezelfde cultuurpactcommissie worden voorgelegd. Hierdoor stelt het bestuur dus een reglement in vraag dat nochtans door de voltallige ploeg van de gemeenteraad werd goedgekeurd op 3 juni 2020. Deze beslissing laat heel wat geëngageerde burgers achter met een wrang gevoel. De cultuurraad, en ook de andere adviesraden, zijn immers samengesteld uit burgers van Lievegem die zich vrijwillig hebben geëngageerd om, elk op hun terrein weliswaar, de moeilijke fusieknoop mede te helpen ontwarren. Dit kostte heel wat moeite en denkwerk. Maar ondanks alle mooie theorieën, lay-outs en slogans getuigt deze gang van zaken van non respect voor de burger. Het ware gelaat van sommige bestuurders (hopelijk niet alle) steekt nu de kop op. De burger blijft verweesd achter met het gevoel dat hij in deze, slechts een middel is om het grote ideeëngoed van de ‘Oranje Top’ waar te maken. Het doel heiligt de middelen.

Onze analyse

Op de keper beschouwd is deze interventie in de gemeenteraad niks anders dan een knap stukje theater waarvan de finale reeds gekend is. De cultuurpactcommissie moet nagaan of iemand gediscrimineerd wordt op culturele of ideologische gronden. Het college wil Beweging.net erkennen; het is dus uitgesloten dat de cultuurpactcommissie zou oordelen dat de beslissing niet conform is met het cultuurpact. Misschien zal de commissie zelfs oordelen dat het reglement discrimineert omdat het verenigingen met sterk politieke inslag (beïnvloeding) niet toe laat. Maar behalve de toets aan de cultuurpactwet zal de commissie zich niet uitspreken over de rest van het reglement.
Een nuttige tip voor het college (of toch een gedeelte ervan) is deze: Dien zo vlug mogelijk een aanvraag in bij de cultuurraad als toneelvereniging “MIJN GEDACHT”. Er zullen zeker subsidies komen en het zal een uitstekend middel zijn, om naast facebook likes en andere web beïnvloeding, jullie “opvattingen” ingang te doen vinden bij brede lagen van de Lievegemse bevolking.  

Het aspect van de dubbele subsidie als koepel (tweemaal de kassa passeren) zal wellicht door de cultuurpactcommissie niet worden beoordeeld. 

Ter informatie nog een artikel uit de Tijd, dat tot nadenken stemt. 

DE TIJD (25-08-2020): Twee derde subsidies middenveld gaat naar christelijke zuil

© Foto: Belga 

© Uitgelichte afbeelding: Beweging.net Lievegem

© De Tijd

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s