De Poppenstoet in Lievegem (deel 3)

Mevrouw de Schepen,
Beste Hilde,

Op zondag 26 juni 2022 wordt de stoet terug van stal gehaald tijdens Zomergem kermis. Een traditie, die vooral door uw toedoen, in ere wordt hersteld. Voor ons een ideaal moment om terug te blikken op uw ambtsperiode. Die is ondertussen goed over de helft (3 jaar en 6 maanden). Laat ons toe, in alle nederigheid, een tussentijdse balans op te maken.

Eventjes recapituleren

In maart 2017 ontstaan tijdens een receptie bij de opening van de nieuwe kliniek Alma in Eeklo, plannen om Lovendegem, Waarschoot en Zomergem te fuseren. De initiatiefnemers houden Lievegem boven de doopvont met weinig of geen inspraak vanwege de bevolking. Een donderslag bij heldere hemel. De motor achter dat fusieverhaal was zonder twijfel wijlen Ann Coopman uit Waarschoot. Zij zag een mogelijkheid om haar tanende succes om te buigen naar een CD&V-overwinning. En dat loont. Uw partijgenoot en fervent Facebookgebruiker Tony Vermeire wordt naar voren geschoven als burgemeester. Hij haalt al ‘likend’ bijna de kaap van 4000 stemmen (3.865). Uzelf (1.327) en de Waarschootse Jurist (1.317) moeten het stellen met een derde van die monsterscore. Het overlijden van Ann Coopman (1.092 voorkeurstemmen) duwt Tony Vermeire diep in de burgemeesterszetel en de last komt grotendeels op zijn schouders terecht. CD&V moet wel Open VLD tolereren als coalitiepartner. De meerderheid staat ijzersterk, de oppositie wordt quasi weggeveegd. U krijgt als trofee de titel van ‘voorzitter bijzonder comité van sociale dienst’. Zeg maar de schepen van sociale zaken.

Stairway To Heaven

Naast deze sociale taken krijgt u de kans om kermissen, braderijen, bingoavonden en koffietafels te organiseren in Zomergem. Goed voor de populariteit uiteraard. En er komt meer. In december 2020 lezen we op uw Twitter-account: “Bijzonder fier om als nieuwe voorzitter van Beweging.net Midden-Vlaanderen gekozen te zijn. Samen met Koenraad De Ceuninck (de nieuwe burgemeester in Maldegem n.v.d.r.) als ondervoorzitter, ga ik met veel enthousiasme deze uitdaging aan.” De klim naar de hogere regionen binnen de katholieke zuil is ingezet. Mildheid, gezinsvriendelijkheid en verbondenheid staan hoog in het vaandel van deze ‘nieuwe‘ Beweging. Zoals u weet kwam de naamsverandering (van ACW naar Beweging.net) er, in een poging om de ARCO-nevels te laten optrekken.

Wie het schoentje past

En dan is er de commotie rond de sociale woningmaatschappij. De Vlaamse Regering beslist dat er vanaf 2023 per gemeente slechts één maatschappij mag opereren. In het geval van Lievegem: MVB uit Eeklo of de Volkshaard uit Gent. Na bits gekibbel binnen uw partij wordt ook Open VLD over de streep getrokken en de hakbijl bovengehaald. De keuze valt op de Volkshaard uit Gent. Jawel alweer een pijler van uw christelijk familiehuis aan de Poel. De missie van de maatschappij past perfect in uw strategie: “Volkshaard biedt kwalitatieve woningen aan en draagt bij tot het creëren van een thuis voor mensen met een bescheiden inkomen.” Positief imago gegarandeerd.

De dingen bij hun naam noemen

De keerzijde van de medaille is minder fraai. Uw zitje in de raad van bestuur en bijhorende zitpenning zijn dan wel verzekerd, maar ten koste van de MVB uit Eeklo. Deze sociale huisvestingsmaatschappij was in Waarschoot sinds jaren vastgeketend aan de CD&V. Door de keuze van de Volkshaard, verwerpt u genadeloos de erfenis van Ann Coopman. Zij beschouwde de Passage (bouwproject van MVB) als één van haar belangrijkste realisaties. Haar rest enkel de eer van de naamgeving: ‘Passage Ann Coopman’. Misschien vond u inspiratie bij Rerum Novarum (de encycliek die ‘nieuwe’ uitgangspunten formuleert binnen de katholieke kerk). Letterlijk vertaald: Over Nieuwe Zaken. Maar vergeet niet: gedane zaken nemen geen keer.

Image building

De helft van uw ambtsperiode is ondertussen verstreken. Hoog tijd dus, moet u gedacht hebben, om aan de volgende verkiezingsslag te denken. En naar goede CD&V-gewoonte ook tijd om aan het imago te werken. Dat raakte enigszins beschadigd tijdens uw beleidsperiode. Er circuleren geruchten van insiders die het niet eens zijn met uw aanpak. Maar ja, hoge bomen vangen veel wind. Het tij moet dringend gekeerd worden. Sociale media kunnen helpen: de regels voor een goede post heeft u onder de knie. Goed beeldmateriaal is onontbeerlijk: een kiekje met de leerlingen uit de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) op College ten Doorn, een foto bij de overhandiging van een bloemenruiker aan verdienstelijke burgers of oudgedienden…

De omgekeerde Verrijzenis

Wanneer de huidige burgemeester aankondigt dat hij het voor bekeken houdt valt er plots een opportuniteit uit de lucht: de gooi naar de burgemeesterssjerp. Maar dat draait verkeerd uit. De oude grijze mannen van de partij overtuigen u om deze kelk aan u te laten voorbijgaan. Zij trekken u met beide voeten terug naar de aarde. Via een videoboodschap op uw facebook pagina laat u Lievegem weten dat u gedwee de nieuwe burgervader zal volgen en dat u sociale taken voortaan beter zal aanpakken. Het lijkt wel alsof u de absolutie kreeg van de hogepriesters in uw partij. Zelfs Shakespeare wordt uit zijn graftombe gehaald. “All the world’s a stage. And all the men and women merely players”. Als blijk van nederigheid kan dat tellen: politiekers zijn enkel acteurs in het grote toneel van de maatschappij. Wat als een opgefriste intentieverklaring moet overkomen, lijkt echter meer op een lijkrede en knieval.

Opzij, opzij, opzij

De PR-machine van de partij doet er alles aan om de bevolking ervan te overtuigen dat u beste maatjes blijft met de plaatsvervangende burgemeester: foto’s naast vette stieren, gouden jubilarissen, partijgenoten, op schoolfeesten, bij de gym club, op koffietafels in Kerkelare …
Maar die opfrisbeurt kan beter. De schepen van feestelijkheden in u komt boven, samen met een portie profileringsdrang en nostalgie. Na ruim 20 jaar keert de traditionele ‘Sprookjesstoet’ terug naar Lievegem, zij het in een enigszins gewijzigde vorm. De werktitel ‘Zomergem On The Move’ of ‘Zomergem in Beweging (.net)’ ligt voor de hand gezien uw gestage klim binnen de koepelorganisatie. Bovendien is bewegen een geschikt thema om gewillige burgers, brave schoolkinderen en gelijkgestemde verenigingen voor ‘uw kar te spannen’.

Ros Bejaard?

En u hebt er zin in: “De stoet komt terug naar Zomergem! Alvast hartelijk dank aan het stoetcomité voor al hun enthousiasme. Hou 26 juni vrij in jullie agenda, we gaan knallen”. De erkenning als cultureel erfgoed ligt binnen handbereik en de concurrentie met het Ros Beiaard van Dendermonde kan beginnen!

Tijd om af te sluiten. Hopelijk beschikt u, als doorgewinterde politica, over een gezonde dosis flegmatiek om deze pijnpunten te incasseren. De aanzet voor een nieuwe PR-strategie is gegeven!

Met nederige groeten,

Piet Laureyns,
Wakker!Waarschoot {wAwA}

P.S. Hier bijgevoegd, het filmpje op YouTube. Eventueel te gebruiken als  promotie voor uw Zomergemse stoet: https://youtu.be/TkVXQCgzMes
_________________________________________________________________________________

© Foto’s Hendrik DM
Twitter: #Wakker9950
Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s