È taw goord? – Toogpraat 19: Is er een schisma op komst?

Wemme oorn zè’n dat het er serieus opzit bij de Tjeven sinds Lievegem overgestapt is naar een nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij.

MVB uit Eeklo (bouwheer van de ‘Passage Ann Coopman’) wordt langs de kant gezet en de Volkshaard uit Gent komt in de plaats, vooral onder impuls van de Zomergemse schepen van sociale zaken. Eén van de Waarschootse raadsleden van de meerderheidspartij wil hierdoor niet langer zetelen onder de vlag van CD&V en gaat door als onafhankelijk. Is er een schisma[1] op komst? Voor de lokale socioculturele verenigingen heeft dat ook gevolgen. De Passage raakt maar niet afgewerkt en het verhuren van de nieuwe zaal blijft maar uitgesteld wegens administratief gekibbel tussen de twee (rivaliserende) huisvestingsmaatschappijen.

Tès ter oovre. Het laatste Wijblad van CD&V Lievegem staat bol (of liever vol) van de V-woorden.
V(ictorie)! Er werd niet gekozen voor: verdord, vergeten, verraden, verkozen, verloren, verlinkt, verlinkst, verrechtst, verzonnen…
Wemoorn woa’n dat Joke S. terug van de (Boerenbond-) stal gehaald wordt voor een gespreksavond over pachtwetgeving in zaal De Kring. Dat noemt men zich vasthouden aan een strohalm oftewel verwoed proberen om de Lievegemse boeren op de hand te houden.
Tès nogaw wadde, want bij de komende gemeenteraads- en provincieverkiezingen zal je niet meer verplicht zijn om naar de stembus te komen. Burgers gaan in de toekomst stemmen omdat ze het belangrijk vinden en niet omdat ze verplicht worden.
Ook de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid, verandert. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester. Daarnaast verdwijnt ook de invloed van de lijststem. Nu is het zo dat kandidaten met weinig voorkeurstemmen toch verkozen geraken, omdat ze een goede plaats op de lijst hadden. Dat gaat dan soms ten koste van kandidaten die op een lagere plaats stonden, maar wel meer stemmen haalden. Alleen nog de voorkeurstemmen zijn bepalend.
Ook zal het niet meer mogelijk zijn om volmachten te ronselen van mensen die niet in staat zijn om te komen stemmen, bijvoorbeeld in woonzorgcentra.


Vowgens da’t schijnt gaat er hierdoor een bitse strijd gevoerd worden in Lievegem voor het behalen van de burgemeesterssjerp. Afgaand op de vorige verkiezingsuitslag zal die strijd zich vooral afspelen binnen CD&V (al dan niet met Open VLD). Tenzij de oppositie eindelijk doet waarvoor ze in het leven geroepen is: oppositie voeren. Beleven we straks een Lievegemse Nacht van de Lange Messen om de absolute macht te consolideren?
Het heeft er alle schijn van. Nu al botert het niet goed tussen Zomergemse en Waarschootse afdelingen. Er wordt al gesproken van een links en een rechts blok…
Der wor gefeezeld da de voorzitter van het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst – de vroegere OCMW-raad) het koosnaampje van Ice Queen[2] kreeg opgeplakt door enkele ambtenaren. Niet bepaald vleiend voor een functie die zorg en Verzorgen hoog in het vaandel voert.


[1] In het christelijk jargon heeft ‘schisma’ de betekenis van ‘kerkscheuring’. Het kan duiden op     het opzettelijk verbreken van de kerkelijke eenheid, op de duurzame toestand waarin kerken van elkaar gescheiden zijn of de ontwikkeling van een eigen genootschap door schismatici.

[2] (Eng.), koele, hooghartige, ongenaakbare vrouw die geen emoties toont.

_________________________________

© Foto’s Verlag Constanz (CH)
Twitter: #Wakker9950
Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot
Instagram: wakkerwaarsch00t

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s