Waarschoot: wat betekent de naam van je straat?

 

Gemeenteplaats

Geert Andries (taalkundige en verbonden aan de Stichting Achiel de Vos) gaat op een onderhoudende en interactieve manier aan de slag met plaatsnamen uit Waarschoot op uitnodiging van de Gezinsbond en vtbKultuur op zondag 3 maart 2019.

Waarom krijgt een plaats een naam? What’s in a name? Velen van ons zullen het zich ooit afgevraagd hebben. Waarschoot? Wat betekent het en hoe kreeg het zijn naam? Arisdonk, Bellebargie, Kere, Koude Keuken, Metaalstraat, Notendonk of Brakelleiken? Klinkt voor iedereen zeer bekend in de oren. Maar hoe oud zijn die namen? Zo oud als of zelfs ouder dan de straat? En vooral, hoe komen ze aan die naam. Is hij doorheen de tijden veranderd? Wat zit erachter?

Met die nieuwsgierigheid ging taalkundige Geert Andries enkele jaren geleden aan de slag. Hij heeft eerder zijn sporen al verdiend met de verklaring van plaatsnamen in Lovendegem (zijn thesis aan de UGent indertijd), later in boekvorm uitgegeven. De interesse voor (lokale) geschiedenis kreeg hij mee met de paplepel. Vader Albert was behalve in familiestambomen ook fel geboeid door de geschiedenis van Lovendegem en de Lieve, het eertijdse kanaaltje dat nu aan de basis van de nieuwe fusienaam ligt. Vader en zoon sloegen de handen en de hersenen regelmatig samen om verder op onderzoek te gaan, in archieven van Gent en Eeklo bijvoorbeeld.

Op basis van een collectie materiaal van de bezielers van de Stichting Achiel De Vos (www.meetjeslandseplaatsnamen.be), onder impuls van wijlen prof. Johan Taeldeman en onder het huidige voorzitterschap van prof. Magda Devos (beiden UGent) ging Geert aan de slag met oude bronnen en landboeken (een soort primitief kadaster). Dat zorgde voor vele duizenden vindplaatsen van plaatsnamen uit Waarschoot. Veel puzzelwerk later en vergelijkend onderzoek met reliëf- en bodemkaarten ontstond er een soort ‘google streetview’ van Waarschoot omstreeks het jaar 1650 (ja, inderdaad, zowat 370 jaar geleden).

© Foto’s uit: A. De Vos, Geschiedenis van Waarschoot, deel 1 (1990).

Het blijft boeiend om te zien hoe ons landschap in de loop van de geschiedenis is gevormd en veranderd. Wist je bijvoorbeeld dat het fiets/wandelpad dat vandaag van aan de Lieve aan Beirtjesbrug naar de Gastelstraat nabij het kerkhof loopt, minstens al 400 jaar exact hetzelfde traject heeft? Zo ‘oud als de strate’ dus.

Geert Andries gaat op zondag 3 maart 2019 in CC Waarschoot met veel plezier aan de slag met de plaatsnamen van Waarschoot. Het wordt geen saaie lezing, maar een interactief verhaal. Bij binnenkomst kan je alvast je straatnaam achterlaten, zodat we zoveel mogelijk vragen die in je opkomen alvast een plaats kunt geven. En oh ja, vergeet je smartphone niet: we gaan er een soort quizje in verwerken, met als eerste prijs het boek Waarschoot: Meetjeslandse Toponiemen tot 1600 (https://www.skribis.be/nl/waarschoot.html). (Tekst: G. Andries)

IMG_0022

Wanneer:       zondag 3 maart 2019 van 10.30 tot 12.30 uur

Waar::            Cultureel Centrum, Nieuwstraat 8, Waarschoot

Inkom:           leden: 1 euro, niet-leden: 2 euro

Info:               cultuurvorming@gezinsbondwaarschoot.be

 

© Foto uitgelichte kaart: G. Andries

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

Plaats een reactie