È taw goord? – Toogpraat 14

Sheep3 

Tès nogaw wadde: dieren gaan blijkbaar een prominente rol spelen in de komende verkiezingscampagne.  Er was al de heisa rond de kippen (zie ons vroeger blogbericht Over 26.000 kippen in één ren) maar nu wordt ook de mol in de strijd geworpen door CD&V. En volgens Project, de niet traditionele partij binnen Lievegem, kan de goede herder de controle over zijn schapen verliezen als er genoeg bokken rond lopen. En met al die dieren werd Jean de La Fontaine in ons wakker. Een fabel.gohe.jpg Een oude man en een kind zaten samen op de bank van een groot, maar leeg dorpsplein. Plots vroeg het kleine ventje: “Opa, dat grote huis daar, waarvoor dient dat?”. De man lurkte nog eens aan zijn pijp en mompelde: “Dat is het gemeentehuis waar wijze mannen en vrouwen afspreken om het in ons dorp goed te maken voor ons allemaal.” Het kind keek opa verwonderd aan en die vertelde een oud verhaal over een schaapskudde. Een goede herder waakt over zijn schapen en toont waar ze mogen grazen. Maar sommige schapen vinden dat het gras altijd groener is aan de andere kant en dwalen af van de groep of komen in een doornstruik terecht. Er zijn tal van schapensoorten in de kudde. Sommigen zijn dartel (als een lam), anderen dragen geitenwollen sokken. Ettelijke zijn goed door de wol geverfd en hebben hun schaapjes op het droge, sommigen worden verlamd door de herdershonden. Af en toe loopt er ook eens een zwart schaap tussen. Maar allemaal hebben ze schrik van de grote, boze wolf. Die durft zich zelfs te verkleden als herder. Veelal is er veel geblaat maar weinig wol. Heel zelden waagt er zich een bok in de kudde en dan wordt er wel eens een bok geschoten. Maar gewoonlijk volgen alle schapen braaf de groep en als de herder op zijn schalmei speelt, tellen ze zichzelf (de schaapjes) tot ze vredig in slaap vallen. De snuggere knaap knikte instemmend en zei: “Nu begrijp ik, opa, dat goede herder zijn geen studentenjob is!“ Opa zuchtte diep.

 

  • Toederonde dat alerte facebookgebruikers soms zorgen voor directe respons bij politici. Na een terloopse opmerking over het gebrek aan informatie (zeg maar stand van zaken over de fusie -stavaza-) startte Tony TV1 op zijn blog een fusiedagboek. Lovenswaardig op het eerste zicht maar je wordt toch niet veel wijzer over het verloop van de voorbereiding, beslissingen en plannen. De communicatie over de fusie mag uitgebreider. Dat vindt trouwens ook een deel van de oppositie in Waarschoot. Op de gemeenteraad van van 31 mei 2018 kwam de opmerking dat de verslagen van de werkgroepen vrij summier zijn, zodat de raadsleden zich moeilijk een beeld kunnen vormen van de werkzaamheden. Ze kunnen bijgevolg geen gerichte vragen stellen. Terug een handige camouflagetechniek om inspraak te omzeilen? De antwoorden van de meerderheid blijven beperkt tot: “We kunnen alleen maar inventariseren en vaststellen, beslissingen liggen bij het volgend bestuur.” Er wordt met geen woord gerept over al dan niet uitgewerkte plannen. Lichtpunt echter is de belofte om infomomenten te organiseren in september over straatnamen en stand van zaken: men wil immers iedereen meekrijgen in het fusieverhaal.
  • Weetawda de partijen zich haasten om de veiligheid aan de schoolpoort te kapen voor hun verkiezingscampagne. “Paraat voor de Schoolstraat” focust na Bobbejaanland op de schone lucht en veiligheid.fstr De minister van mobiliteit zwaait met bonussen voor verkeersdrempels en conflictvrije kruispunten. Er is bovendien het nationaal fietsplan van Groen. Misschien is nu het moment aangebroken om in te zetten op fietsstraten niet alleen in de Verbindingsweg (straks de Toekomststraat -is er alleen toekomst voor de katholieke scholen?-) maar ook op weg naar de school aan beide zijden van de N9. De Nijverheidsstraat bijvoorbeeld werd (toen er nog sprake was van de WGB, waar zit die partij trouwens?) al eerder genoemd als (gedeeltelijke) fietsstraat. Dat is ingrijpender dan hier en daar een streep schilderen op de rijbaan.
  • Wemme oorn zè’n dat er in de aanloop naar de verkiezingen enige oranjogantie opduikt in de pers en de sociale media. We citeren het Nieuwsblad van 2 juni 2018 (bekendmaking eerste kandidaten CD&V): “ Vermeire deelde nog een kleine sneer uit naar de jonge lijsttrekker van de N-VA Maikel Parmentier. ‘Burgemeester zijn, is geen studentenjob.’, zegt hij. Vreest hij dat de nationale politiek een grote weerslag zal hebben op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen?” (einde citaat). Nochtans lazen we in een eerder verschenen interview met zijn partijgenoot Kim Martens dat het diens wens is dat er meer jongeren in de politiek komen.
  • Se zè’n dat sommige enigszins anders gekleurde woonwijken in Waarschoot in de spotlights komen via het project Wijk op Maat.davEr is aandacht in de buurt van de Akkerstraat, Lindenstraat en Lagebilk voor groene speelzones en nieuwe speeltoestellen. Die buurt was toe aan een flinke opfrisbeurt, luidt het. Het project Wijk op Maat is alvast een stap in de goede richting. Het gemeentebestuur geeft de aftrap en de buurtbewoners kijken enigszins verbaasd toe door de vele plotse aandacht en hoe ze betrokken worden bij de uitwerking van het project. Goed om weten is dat het project voor een groot deel gefinancierd wordt door Leader, een Europees programma dat de leefbaarheid op het platteland wil verbeteren. De rest wordt betaald door Regionaal Landschap Meetjesland en de gemeente Waarschoot.
  • Wemoorn woa’n dat de partijen in eigen rangen of bij reclamebureaus de nodige inspiratie zoeken om hun politieke waar aan de man te brengen. Er worden kosten noch moeite gespaard. Meest opvallend tot op heden is de teaser van CD&V waarin de kandidatenlijst per blok en gespreid in tijd wordt onthuld. Het filmpje is gebaseerd op het logo van het populaire tv-programma De Mol. Alleszins goed om de aandacht van de kiezer vast te houden en pers te krijgen. Mogelijks haalde de spindoctor achter de actie inspiratie bij het bevriende VTM en diens marketing technieken. We vermoeden zelfs dat bij de laatste bekendmaking ook een priester (die zijn kap over de haag heeft gesmeten) zal verschijnen. De keuze voor het mol-beeld is ook niet toevallig. “De mol (Talpa europaea) is een hoofdzakelijk ondergronds levend zoogdier. Door ijzeroxiden in de bodem kleuren lichtere dieren vaak oranje of geel (Encyclopedia).” We laten in het midden of het hoge aantal clicks op het filmpje al dan niet uit Indië komt. Een andere campagne dan weer (van een partijgenote) wekt het vermoeden dat de top van het Lovendegemse OCMW zich laat inspireren door de loterij: je moet krabben om te winnen.
  • Vowgens da’t schijnt OM2werd de huisstijl van Lievegem uitbesteed aan “De Blauwe Peer”, een marktgedreven en strategisch communicatie- en design adviesbureau uit Gent. Naar verluidt denkt men in de fusiegemeente al aan een plaatselijk bureau: “Oranje Mol”. Dit bureau kan dan op Lievegem- basis het zegel, het wapen en de vlag ontwerpen en na raadpleging van de Vlaamse Heraldische Raad beslissen of er nu een Belgische of Vlaamse Leeuw wordt afgebeeld.

 

Metro 10 jaar_1976© Cover L.V.

© Illustraties Pierre Noury, J.S.

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

Plaats een reactie