Tussen Tap en Tafel over kwetsbare jongeren

imgp4529

Op zondagmiddag 3 februari 2019 nodigt de Gezinsbond Waarschoot twee vrijwilligers uit die met hun initiatieven tonen dat ze het hart op de juiste plaats hebben voor kwetsbare jongeren.

Luc de Backer is de drijvende kracht achter de VZW GOOIKENSHOEVE, die in Ertvelde van start gaat met een zorgboerderij. Bedoeling is om psychisch en maatschappelijk kwetsbare jongeren en jongvolwassenen vanaf 17 tot 25 jaar een zinvolle dagbesteding aan te bieden in een kleinschalige, veilige en warme omgeving in de hoop dat zij tot een normale sociale integratie en interactie met zichzelf en anderen komen. gooikenshoeve opritDe Gooikenshoeve wil een heel laagdrempelige organisatie zijn en mikt op de heilzame werking van een kleinschalige leefomgeving, met intens contact met de natuur. Een soort stiltehoeve voor overprikkelde jongeren, die de weg in onze oververhitte samenleving zijn verloren en geen toekomstperspectief meer zien. Het minimaatschappijmodel wil eenvoud promoten en rechtstreekse menselijke interactie binnen een warme en veilige omgeving laten opbloeien. Bedoeling is dat deze elementen de nodige energie en aanknopingspunten kunnen genereren om te herstellen en terug met nieuwe moed in het leven te functioneren.
Het ecologisch aspect staat ook voorop. De hoeve wil zoveel mogelijk één zijn met de natuur: naast de mensen ook de planten en dieren met alle respect en zorg behandelen. Dit betekent onder andere dat bij de landbouwactiviteiten nooit gebruik wordt gemaakt van sproeistoffen en kunstmeststoffen en dat er bijzondere aandacht is voor dierenwelzijn. Bovendien is de sociale inbedding van de zorgboerderij in de lokale leefgemeenschap van groot belang.

Gepensioneerd politierechercheur Robert Accoe wil probleemjongeren een tweede kans geven op de KRUISKENSHOEVE. Hij stelt zijn geboortehoeve in Sint-Laureins beschikbaar als locatie voor een time-out voor die jongeren en werkt samen met een aantal instellingen uit de streek (scholen, instellingen Bijzondere Jeugdzorg…). Het is een plek van verpozing, weg van alle druk, weg van woordenwisselingen, ruzies… 241034718Eén van de basisprincipes, die gehanteerd wordt is het onbevooroordeeld luisteren naar jongeren van om het even welke herkomst of met om het even welke problematiek. Het geloof in jongeren en de positieve benadering staan centraal. Eén van de veel voorkomende problematieken is het wegloopgedrag. Meestal wordt dat geïnterpreteerd als “weglopen naar iets”, maar meestal lopen de jongeren weg van iets… Voor de gewezen politieman is het gesprek aan de keukentafel, het klieven van brandhout en het voederen van de dieren nu belangrijker dan het behoeden van het jeugdsanctierecht.

Moderator van het gesprek is Geert Ginneberge, directeur vzw aPart.

Waar: Jeugdhuis ’t Ende, Stationsstraat 11, 9950 Waarschoot.

Wanneer: zondag 3 februari 2019 van 10u30 tot 13u00.

Inkom: leden: 1 euro, niet-leden: 2 euro.

 

© Foto’s Gooikenshoeve, Kruiskenshoeve, Gezinsbond

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s