Gespreksstof: Textiel

BuchenwaldWaarschootstof is een project van een aantal enthousiaste vrijwilligers met een warm hart voor het textielverleden van Waarschoot. Zij willen de aandacht vestigen op onbekend, waardevol industrieel erfgoed dat dreigt verloren te gaan en een debat rond de waardering en instandhouding van onroerend en industrieel erfgoed tot stand brengen. De groep bestaat uit: Julie D’Aubioul, Sylvie Van de Walle, Pieter De Reu, Ann De Vis, Thierry Van Damme, Nick De Pauw, Bart Bonne, Patrick Viaene, Peter Cousaert, Jochen De Smet, Robin Debo, Leontine Dhondt, Sophie Anseeuw, Heike Van Acker en Thijs Polfliet.

Door middel van heel wat activiteiten wil Waarschootstof een interactie tussen het verleden, heden en toekomst weven. De werkgroep wil aantonen dat textiel en textielproductie heel hedendaags is en dat er vandaag nog steeds creatief kan omgegaan worden met oude stoffen en technieken. Via de partner B&T Textilia, die aan de slag gaat met de formule en samenstelling van de oude stof wordt innovatie gecreëerd. Deze stof zou een overlevering van het eerste stuk mechanisch geweven katoen van het dorp zijn.

Tal van activiteiten worden, gespreid over het jaar, georganiseerd. Er zijn een reeks wandelingen voorzien met lokale gids langs huizen en voormalige fabrieksgebouwen met aansluitend een rondleiding in B&T Textilia. Er waren al scanmomenten in het gemeentehuis voor oude foto’s en voorwerpen uit het textielverleden. Vanaf mei worden textielworkshops ingericht voor kinderen en volwassenen. Deze zomer wordt de opname van een film gepland met getuigenissen van oud-arbeiders. Een educatiekoffer zal ter beschikking staan voor de plaatselijke scholen (inclusief lesmateriaal). Op monumentendag (8 september 2019) is de opening gepland van een tentoonstelling in de oud-spinnerij van SAW. Ook is er dan de lancering van een fiets- en wandelroute en de publicatie over het bouwkundig textielerfgoed in Waarschoot (1881-1981). Bovendien worden ook een aantal avondlezingen gehouden en het geheel wordt in november afgesloten met een feest, waarbij de inspiratie gehaald wordt uit het feest dat in Gent plaatsvond in 1939 t.g.v. het 5-jarig bestaan van SAW.

stof.jpg

Het project is een samenwerking tussen economische (lokale ondernemers), sociale (verhalen van oud-arbeiders), culturele (cultuurdienst en COMEET) en toeristische spelers (toerisme Meetjesland). Ook na het project blijven de film, de erfgoedbank, de educatiekoffer, de inventaris van het bouwkundig textielerfgoed en de fiets- en wandelroute beschikbaar.

Info: https://www.facebook.com/waarschootstof/ en https://www.waarschootstof.be/

© Foto’s: G.C., L.K., Waarschootstof

Twitter: #Wakker9950

Facebook: {wAwA} Wakker!Waarschoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s